ΓΔ: 920,03 -7,26 (-0,78 %)

Τζίρος: 68,72 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2054η
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 920,03 -7,26 (-0,78 %)

Τζίρος: 68,72 εκατ. €   RT

Γερμανία: Δεν μας ταράζουν οι εξαγωγές εμβολίων της Κίνας και της Ρωσίας

Γερμανία: Δεν μας ταράζουν οι εξαγωγές εμβολίων της Κίνας και της Ρωσίας

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δεν ταράζεται απο τις εξαγωγές εμβολίων της Κίνας και της Ρωσίας στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο. Έχουμε διπλάσιο αριθμό εμβολιασμένων από την Κίνα και τη Ρωσία και η ΕΕ θα προσφέρει τρία δισ. εμβόλια σε 140 χώρες του κόσμου, τόνισε.

«Ειδήσεις ότι η Κίνα θα προμηθεύσει 46 χώρες και θα παραγάγει δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου έως το τέλος του έτους δεν με ταράζουν. Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Biontech και η αμερικανική εταιρία Pfizer θα παραγάγουν μόνο φέτος επίσης δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Επιπλέον, δύο φορές περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ό,τι στη Ρωσία και την Κίνα», δήλωσε σήμερα μετά από συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Νικόλα Σελάκοβιτς στο Βερολίνο.

«Αν δει κανείς τους αριθμούς, δεν χρειάζεται πάντα να ταράζεται αμέσως όταν διατίθενται εμβόλια σε άλλες χώρες από την Κίνα ή τη Ρωσία. Εμείς στην Ευρώπη δεν χρειάζεται δα να κρυβόμαστε με αυτό που κάνουμε και με αυτό που προσφέρουμε και με ό,τι έχουμε ήδη προσφέρει. Κάθε τρίτο ευρώ της διεθνούς πρωτοβουλίας εμβολιασμού Covax για τις φτωχότερες χώρες προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φέτος, η Covax θα λάβει από την ΕΕ τρία δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων τα οποία προορίζονται για περισσότερες από 140 χώρες», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν ήδη εμβόλια από την Κίνα και τη Ρωσία. Η Σερβία έχει λάβει 1,5 εκατομμύρια δόσεις του κινέζικου εμβολίου Sinopharm από τον Ιανουάριο και δύο εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού Sputnik V αναμένεται να παραδοθούν έως τα τέλη Απριλίου. Η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία άρχισε να χορηγεί το κινεζικό δραστικό συστατικό, παρόλο που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Την Τετάρτη έγινε επίσης γνωστό ότι ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με αίτημα τη βοήθεια για τους εμβολιασμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ