Γερμανία: Δεν εξετάζουμε τη χορηγία έκτακτης οικονομικής βοήθειας στην Άγκυρα

Γερμανία: Δεν εξετάζουμε τη χορηγία έκτακτης οικονομικής βοήθειας στην Άγκυρα

Η Γερμανία δεν εξετάζει να χορηγήσει στην Τουρκία έκτακτη οικονομική βοήθεια για να στηρίξει την Άγκυρα να ξεπεράσει την κρίση στην οποία έχει περιέλθει από τη ραγδαία πτώση της τουρκικής λίρας, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Η αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για έναν Αμερικανό ευαγγελικό πάστορα που κρατείται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία συνέβαλε στην επιτάχυνση της κρίσης με την τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της φέτος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε αυτό τον μήνα εντολή για διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει», τόνισε ο αξιωματούχος, παραπέμποντας σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της 20ης Αυγούστου, που υπογράμμιζε ότι η οικονομική βοήθεια στην Τουρκία δεν αποτελεί ζήτημα για την Γερμανία αυτή τη στιγμή.

Σε δημοσίευμά της νωρίτερα η Wall Street Journal είχε αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει να χορηγήσει έκτακτη οικονομική βοήθεια στον νατοϊκό σύμμαχό της.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο επίσημη επίσκεψη στην Γερμανία, σε μια ακόμη ένδειξη της επιθυμίας των δύο χωρών να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους.

«Δεν μπορείς να κάνεις πολλά από το εξωτερικό, αλλά να τονίζεις ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη χώρα της», δήλωσε ένας δεύτερος Γερμανός αξιωματούχος στο Reuters.