8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Γερμανία: Αποφάσισε την αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων Gepard στην Ουκρανία

Γερμανία: Αποφάσισε την αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων Gepard στην Ουκρανία
AP Newsroom

Η Γερμανία αναμένεται να εγκρίνει επίσημα την παράδοση των αντιαεροπορικών συστημάτων Gepard στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού.

Τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν εκτίμησε ότι η Ουκρανία «μπορεί να κερδίσει» τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, «αν έχει καλό εξοπλισμό, καλή στήριξη».

Οι ΗΠΑ που προσφέρουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία θέλουν «να της δώσουν το είδος της στήριξης, το είδος του πυροβολικού και των πυρομαχικών που θα είναι αποτελεσματικά σε αυτό το στάδιο της μάχης», διευκρίνισε ο Όστιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Πολωνία χθες, αφού επισκέφθηκε την Κυριακή το Κίεβο.

Η Ουκρανία ζητεί κυρίως βαρύ πυροβολικό και τεθωρακισμένα για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από τις τεράστιες πεδιάδες στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, αλλά ο ρωσικής κατασκευής εξοπλισμός τον οποίο έχουν εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί είναι σπάνιος.

Κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης που διαθέτουν ακόμη αποθέματα τα στέλνουν στο Κίεβο, μερικές φορές με αντάλλαγμα αμερικανικά όπλα νέας γενιάς.

Ήδη η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει πυροβόλα Caesar βεληνεκούς 40 χιλιομέτρων και η Βρετανία αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak και τεθωρακισμένα.

Ο Γιοχάνες Φόγκελ, των φιλελεύθερων Δημοκρατών, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της Sueddeutsche Zeitung ότι η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ πρόκειται να ανακοινώσει την προσφορά των όπλων στη συνάντηση της Τρίτης με τους συμμάχους στην αμερικανική αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για το γεγονός πως δεν έχει δώσει βαρέα όπλα στην Ουκρανία, δεσμεύτηκε την παράδοση αντιαρματικών και αντιαεροπορικών όπλων από γερμανικά στρατιωτικά αποθέματα, τα οποία ωστόσο περιέγραψε ως «αμυντικά όπλα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ