Γερμανία: Απελαύνεται σωματοφύλακας του Μπιν Λάντεν ο οποίος ζούσε λαμβάνοντας κοινωνικό επίδομα

Γερμανία: Απελαύνεται σωματοφύλακας του Μπιν Λάντεν ο οποίος ζούσε λαμβάνοντας κοινωνικό επίδομα

Ένας Τυνήσιος ακραίος ισλαμιστής ο οποίος φέρεται να έχει διατελέσει στο παρελθόν σωματοφύλακας του Οσάμα μπιν Λάντεν κρατείται στη Γερμανία εν αναμονή της απέλασής του, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πόλης Μπόχουμ.

Η υπόθεση του Σάμι Α. προκάλεσε την οργή των Γερμανών τον περασμένο Απρίλιο όταν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εξακολουθούσε να λαμβάνει κοινωνικά επιδόματα ύψους 1.168 ευρώ τον μήνα παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών τον έχουν χαρακτηρίσει πιθανή απειλή.

Το ποσό αποκάλυψαν οι αρχές της πόλης Μπόχουμ έπειτα από σχετική ερώτηση που υπέβαλε το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Στο μεταξύ η αστυνομία ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι συνέλαβε τον Σάμι Α. έπειτα από αίτημα των αρχών του Μπόχουμ, χωρίς εκείνος να προβάλει αντίσταση.

Ο Πέτερ βαν Ντικ, εκπρόσωπος του Μπόχουμ δήλωσε σήμερα ότι ο Σάμι Α. παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστή χθες, ο οποίος αποφάσισε να τον θέσει υπό κράτηση ενόψει της απέλασής του.

Ο βαν Ντικ επεσήμανε ότι η πόλη του Μπόχουμ ενημερώθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) ότι δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια για την απέλασή του.

Οι γερμανικές αρχές προσπαθούν από το 2006 να απελάσουν τον άνδρα αυτό, που ζει στη Γερμανία από το 1997, όμως δεν το έκαναν καθώς υπήρχε ενδεχόμενο να υποβληθεί σε βασανιστήρια στη χώρα του.

Σύμφωνα με κατάθεση ενός μάρτυρα σε δίκη που διεξήχθη το 2005 στη Γερμανία, ο Σάμι Α. διετέλεσε επί αρκετούς μήνες το 2000 σωματοφύλακας του μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν. Ο ίδιος το αρνείται, όμως οι δικαστές στο Ντίσελντορφ πίστεψαν τον μάρτυρα.

Το 2006 οι γερμανικές αρχές είχαν ερευνήσει ενδεχόμενη σχέση του Σάμι Α. με την αλ Κάιντα, όμως ποτέ δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Ο Σάμι Α. ζει στο Μπόχουμ μαζί με τη σύζυγό και τα τέσσερα παιδιά του. Αφού έλαβε προσωρινή άδεια διαμονής στη Γερμανία το 1999 έκανε διάφορα μαθήματα τεχνολογίας και μετακόμισε στο Μπόχουμ το 2005.

Η αίτησή του για την παροχή ασύλου απορρίφθηκε το 2007 διότι οι αρχές τον χαρακτήρισαν επικίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας. Έκτοτε πρέπει να παρουσιάζεται καθημερινά σε αστυνομικό τμήμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ