Γερμανία: Απαισιοδοξία Μέρκελ για επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής

Γερμανία: Απαισιοδοξία Μέρκελ για επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ της Παρασκευής, που θα αφορά στην οικονομική βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση του κορονοϊού και στον προϋπολογισμό της Ε.Ε, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Σύμφωνα με πληροφορίες του dpa, η Μέρκελ δήλωσε σε συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του  Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), ότι «δεν αναμένει την Παρασκευή συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το πακέτο ανάκαμψης. Ελπίζει, όμως ότι θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος τον Ιούλιο. Ωστόσο, δεν είναι επίσης σαφές, εάν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν τότε οι διαπραγματεύσεις για τα θέματα αυτά». 

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης, σύμφωνα πάντα με το dpa, ότι η Mέρκελ πρόσθεσε πως η συμφωνία «Θα ήταν επιθυμητή. Εάν η Ευρώπη βρεθεί χωρίς προϋπολογισμό για το 2021 και χωρίς πακέτο οικονομικής ανάπτυξης, αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα της αδυναμίας δράσης. Και αυτό όλοι θέλουμε να το αποφύγουμε».

Η καγκελάριος φέρεται επίσης να είπε ότι «η τέχνη θα είναι να συνθέσει κανείς τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές μαζί με το Ταμείο ανάκαμψης. Η κατάσταση των διαπραγματεύσεων έχει γίνει πιο περίπλοκη, αλλά ίσως και γι αυτό ευκολότερη», ενώ πρόσθεσε πως  «όσοι δεν είναι πλήρως ικανοποιημένοι με τον προϋπολογισμό μπορεί να εκτιμήσουν περισσότερο το Ταμείο ανάκαμψης - και το αντίστροφο».

Η Μέρκελ θα κάνει την Πέμπτη δηλώσεις στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο σχετικά με τη προσεχή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και τους στόχους της γερμανικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία αναλαμβάνει η Γερμανία από 1ης Ιουλίου. 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει ένα πλαίσιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021-27 που ανέρχεται σε περίπου 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ και θέλει να το συνδυάσει με ένα οικονομικό και επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ένα βασικό σημείο συζήτησης μεταξύ των 27 μελών είναι εάν τα χρήματα που χρηματοδοτούνται από δάνεια πρέπει να χορηγούνται ως επιχορηγήσεις και αν οι αποδέκτες πρέπει να πραγματοποιούν μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα.