8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Γεραπετρίτης: Έχουμε σχέδιο για επαρκή τροφοδοσία αν κλείσουν οι αγωγοί σε Ρωσία

Γεραπετρίτης: Έχουμε σχέδιο για επαρκή τροφοδοσία αν κλείσουν οι αγωγοί σε Ρωσία

Η Ελλάδα έχει εκπονήσει σχέδιο για επαρκή τροφοδοσία με ανεκτούς όρους αν κλείσουν οι αγωγοί σε Ρωσία και Ουκρανία, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε περίπτωση ενδεχόμενης σύρραξης στην ανατολική Ευρώπη, αλλά και σε μια επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας από τις δυτικές δυνάμεις.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε χαρακτηριστικά : «Η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη στην περίπτωση που κλείσουν αγωγοί φυσικού αεριού σε Ουκρανία και Ρωσία, έχει εκπονήσει σχέδιο για επαρκή τροφοδοσία με ανεκτούς όρους».

Αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση είπε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται συστρατευμένη με τις συμμάχους δυνάμεις και θα σταθεί με τους συμμάχους στην ΕΕ και την ατλαντική συμμαχία. Θα υπάρξουν κυρώσεις κατά τη Ρωσίας», ενώ δήλωσε πως «κρίσιμο να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας της Ελλάδας με τη Ρωσία».

Παράλληλα, τόνισε ότι «οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν τους πάντες και οποιαδήποτε επιχείρηση κατάργησης του πλαισίου δημιουργεί οικουμενικούς κινδύνους, ενώ η ΕΕ αποτελεί ένα μίγμα κρατών- μελών που δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα και υπάρχει μια ζύμωση».

Υπογράμμισε δε ότι «η ΕΕ έχει ενιαία φωνή απέναντι στις προκλήσεις των καιρών συζήτηση που θα αναβαθμίσει το ρόλο της Ευρώπης έως ενός διεθνούς πυλώνα, ενώ η ιστορία έχει δείξει πως όταν η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις δημιουργείται μια συσπείρωση».

Μιλώντας για το θέμα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους ευάλωτους πολίτες από τις αυξήσεις στην ενέργεια για όσα χρειαστεί και σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά σε αυτή τη φάση η στήριξη μας θα είναι διαρκής και στοχευμένη», δίνοντας το δικό του μήνυμα για την συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία της κυβέρνησης στο πλευρό των αδυνάτων.

Για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα για τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και Κάμαλα Χάρις, ανέφερε ότι τέθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την χώρα και η κρίση στην Ουκρανία, ενώ σε σχέση με την δικαιοσύνη υπογράμμισε ότι το αρμόδιο υπουργείο «έχει εκπονήσει σχέδιο -με πολύπλευρες δράσεις-ώστε να συρρικνωθεί ο χρόνος που θα γίνονται οι δίκες στα δικαστήρια με οριστικές και αμετάκλητες αποφάσεις».

Στα εσωτερικά ζητήματα, σχολίασε τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση για τις απευθείας αναθέσεις. «Εξαπέλυσε πυρά» κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως «ο εύκολος πολιτικός λόγος οδηγεί σε λαϊκισμό. Όλες οι συμβάσεις ελέγχονται από το ελεγκτικό συνέδριο δεν έχει υπάρξει καμία παραβίαση. Έχουν υπάρξει απευθείας αναθέσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Σε σχέση με τον «εμφύλιο» που προκάλεσε εντός των τειχών της Κουμουνδούρου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι δηλώσεις του για τον «τακτικιστή Τσίπρα», επισήμανε ότι «είναι εξαιρετικά πολυτελές να ασχοληθούμε με τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσακαλώτος έχει επιλέξει ένα δρόμο που είναι προσωπικός και οφείλει να το διαχειριστεί η αντιπολίτευση στο πλαίσιο των εσωτερικών διαδικασιών».

Κλείνοντας, κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου.