Δύσκολη η άρση του lockdown στις 30/11 - Οικονομική ενίσχυση γιατρών, νοσηλευτών πρώτης γραμμής
Γ. Γεραπετρίτης

Δύσκολη η άρση του lockdown στις 30/11 - Οικονομική ενίσχυση γιατρών, νοσηλευτών πρώτης γραμμής

Το γεγονός πως η άρση του καθολικού lockdown στην Ελλάδα στα τέλη Νοεμβρίου φαίνεται «εξαιρετικά δύσκολη, λόγω χρονικής υστέρησης στην απόκριση των μέτρων» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ παράλληλα σημείωσε πως η κυβέρνηση μελετά την οικονομική ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου κατά του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γερπατρίτης τόνισε πως «θα πάμε σε μια σταδιακή άρση μέτρων», ενώ πρόσθεσε πως τα σχολεία, και για λόγους ψυχολογικής ισορροπίας των παιδιών θα επανέλθουν στην κανονική ροή με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις, το συντομότερο δυνατόν.

Ενδεχομένως να έπρεπε να είχαμε πάει σε πιο καθολικά μέτρα, πιο οριζόντια, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα· η επιβάρυνση του ΕΣΥ έπαιξε ρόλο για την απόφαση του δεύτερου lockdown, σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Όσον αφορά τις υγειονομικές δομές, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι έγινε μια τιτάνια προσπάθεια για να ενδυναμωθεί το ΕΣΥ, οι ΜΕΘ, προσθέτοντας πως θα υπάρξουν κι άλλες προσλήψεις. Όπως είπε, δεν είναι η λύση οι ΜΕΘ, θα πρέπει πρώτα από όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι.

Σε συνεννόηση με τις ιδιωτικές κλινικές είχαμε ήδη στη διάθεση του ΕΣΥ, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, τη δυνατότητα να έχουμε περισσότερες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, πρόσθεσε ο υπουργός.

Επίταξη σημαίνει πολύ υψηλό κόστος για το δημόσιο, είπε χαρακτηριστικά, «τώρα που πλέον η κατάσταση απαιτεί νέες δομές και υπηρεσίες, προσφεύγουμε στο εργαλείο της επίταξης ως τελευταίο καταφύγιο».

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε συγκεκριμένα «η κυβέρνηση μελετά σε εκείνους που βρίσκονται στην αιχμή της μάχης κατά του κορονοϊού να έχουν μια ειδική μισθολογική μεταχείριση at hoc τον Δεκέμβριο».

Μιλώντας για τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων, παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να είχαμε πάει σε πιο καθολικά μέτρα νωρίτερα.