Γεωργία: Η χώρα επέλεξε την Ευρώπη, δήλωσε η νεοεκλεγείσα πρόεδρος

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, 15:29
-A +A

Η Γεωργία «επέλεξε την Ευρώπη», δήλωσε σήμερα η νέα πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία εξελέγη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Τετάρτη σε αυτή τη μικρή χώρα του Καυκάσου με ποσοστό μεγαλύτερο του 59% των ψήφων.

«Είναι τώρα σημαντικό να δείξουμε πως η χώρα αυτή επέλεξε την Ευρώπη. Είναι γι΄αυτό τον λόγο που οι Γεωργιανοί εξέλεξαν μια Eυρωπαία γυναίκα πρόεδρο», δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά την ανακοίνωση της νίκης της, η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, άλλοτε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, της χώρας όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, η οποία έγινε σήμερα σε ηλικία 66 ετών η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γεωργίας.

«Ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας ήταν ανταγωνιστικός και οι υποψήφιοι μπόρεσαν να διεξαγάγουν ελεύθερα την προεκλογική εκστρατεία τους», σημείωσε στην έκθεσή του ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), υπογραμμίζοντας, ωστόσο την «υπερβολική χρήση» κρατικών πόρων υπέρ της Ζουραμπισβίλι καθώς και «ενδεχόμενο εκφοβισμό» των ψηφοφόρων.

Η Γαλλία, διά του υπουργείου Εξωτερικών της, απηύθυνε «τα πιο ειλικρινή συγχαρητήριά της» στη Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, λέγοντας ότι η τελευταία «μπορεί να υπολογίζει στην αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να ενεργούμε υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της».

Η Ζουραμπισβίλι δήλωσε ότι τα πρώτα ταξίδια της ως προέδρου θα γίνουν στην Ευρώπη, κυρίως στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στις χώρες της Βαλτικής.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ευχήθηκε στη νέα πρόεδρο «κάθε επιτυχία προκειμένου να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή δημοκρατική ανάπτυξη της Γεωργίας», ενώ το Κρεμλίνο περιορίστηκε να «σημειώσει» την εκλογή, διά του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 13/09/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα