8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Γεωργαντάς: Δυνατότητα εργασίας σε πολίτες τρίτων χωρών που θα δηλωθούν

Γεωργαντάς: Δυνατότητα εργασίας σε πολίτες τρίτων χωρών που θα δηλωθούν
Eurokinissi

Δυνατότητα να εργαστούν στη χώρα μας, «τρεις συν τρεις» μήνες αφού δηλωθούν, δίνεται σε πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας και δεν έχουν ρυθμίσει το καθεστώς διαμονής τους, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά, από το βήμα της Βουλής.

Με ένα πλέγμα μέτρων και νομοθετικών πρωτοβουλιών προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα εργατών γης και να βοηθήσουμε τους παραγωγούς, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφερόμενος στη σχετική διάταξη της τροπολογίας που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε πως με την προτεινόμενη διάταξη επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της έλλειψης εργατών γης, ένα ζήτημα πολύ μεγάλο, που πλήττει τον κλάδο της αγροτικής οικονομίας και πραγματικά δημιουργεί μεγάλο ζήτημα στη συλλογή των καρπών, στην ολοκλήρωση της καλλιεργητικής διαδικασίας. Η ρύθμιση αυτή έρχεται να συνεπικουρήσει ουσιαστικά τη διαδικασία που υπάρχει για τους μετακαλούμενους πολίτες τρίτων χωρών, τις λεγόμενες μετακλήσεις, όπως τις ξέρουν οι αγρότες που γίνονται μέσα από μία άλλη διαδικασία. Σημείωσε δε ότι από πολλά σημεία της χώρας έχουμε εκκλήσεις από αγρότες μας, από παραγωγούς, ότι πρέπει να βοηθηθούν στη συλλογή της παραγωγής.

Ο υπουργός παρατήρησε επίσης, πως η δυνατότητα αυτή δίνεται παράλληλα με ένα πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών, που προσπαθούμε συνολικά να συνάψουμε με χώρες στις οποίες υπάρχει εργατικό δυναμικό, το οποίο μπορεί στη συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα να είναι χρήσιμο. Η λύση όμως αυτή, είναι ουσιαστικά μία λύση η οποία θεωρούμε ότι με άμεσο τρόπο θα βοηθήσει τους παραγωγούς μας.

Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε πως και με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση υπάρχει η δυνατότητα της πενταετούς άδειας εργασίας για όποιον το επιθυμεί, για να μη χρειάζεται κάθε χρόνο να γίνεται η ίδια διαδικασία, αλλά με ένα μόνο παράβολο και με μία μόνο διαδικασία και ενασχόληση του εργοδότη, να μπορεί κάποιος να έρθει πλέον να εργαστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ