Γ. Στόλτενμπεργκ: Όποια χώρα δεν εφαρμόσει τη συμφωνία των Πρεσπών θα χάσει την αξιοπιστία της

Γ. Στόλτενμπεργκ: Όποια χώρα δεν εφαρμόσει τη συμφωνία των Πρεσπών θα χάσει την αξιοπιστία της

Πεπεισμένος πως η συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί και από τις δύο χώρες Ελλάδα και πΓΔΜ εμφανίσθηκε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, οποίος μιλώντας στον Σκάι τόνισε ότι στην αντίθετη περίπτωση θα δεχτεί πλήγμα η διεθνής αξιοπιστία τους. 

«Είμαι πεπεισμένος» υπογράμμισε «ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί και στις δύο χώρες γιατί είναι ουσιώδες για τη διεθνή αξιοπιστία όταν μια χώρα υπογράφει τη συμφωνία και η άλλη πλευρά την εφαρμόζει, τότε και τα δυο συμβαλλόμενα μέρη θα εφαρμόσουν τη συμφωνία, οτιδήποτε άλλο θα υπονομεύσει σοβαρά την εθνική αξιοπιστία οποιασδήποτε χώρας».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στις επαφές που είχε στα Σκόπια εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι «εάν υπάρξει θετική ψήφος –'ναι'- στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ» η συμφωνία θα εφαρμοστεί από την πλευρά της γείτονας χώρας. Μάλιστα σημείωσε πως «αυτό μου δήλωσαν σε όλες τις πολιτικές συναντήσεις που είχα στα Σκόπια» προσθέτοντας ότι «αυτό είναι μια δημοκρατική διαδικασία στις δύο χώρες, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υποχρεώσει καμία χώρα να κάνει κάτι που δεν θέλει».

Στη συνέχει υποστήριξε πως είναι εφικτή η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί και ως εκ τούτου η έγκριση της συμφωνίας να ολοκληρωθεί και από τις δύο πλευρές στις αρχές του 2019.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί αν μια επόμενη κυβέρνηση στα Σκόπια επιλέξει να ακυρώσει αυτά που θα αποφασιστούν στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών ανέφερε ότι αυτό είναι ένα «πάρα πολύ περίπλοκο πράγμα, απαιτείται δημοψήφισμα και κοινοβουλευτική πλειοψηφία 2/3».

Κατέληξε δε λέγοντας πως «δεν είναι τίποτα το νέο στις διεθνείς σχέσεις, τα κράτη υπογράφουν συμφωνίες βασισμένες σε ένα μίνιμουμ εμπιστοσύνης, και στην περίπτωση αυτή ισχύει και ο ίδιο και στις δύο πλευρές... Εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη δεν υπάρχει τρόπος να καταλήξεις σε οποιαδήποτε συμφωνία, ειδάλλως δεν μπορείς να έχεις κανενός είδους συνεργασία, κανενός είδους πρόοδο στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών»