T. Ερντογάν: «Γελοίες και αβάσιμες» οι αξιώσεις της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο

T. Ερντογάν: «Γελοίες και αβάσιμες» οι αξιώσεις της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο

Τους προκλητικούς τόνους συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος με τον οποίο η Τουρκία θα συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία προσπαθεί να την «κλειδώσει» στις ακτές της, αγνοώντας την τουρκική επικράτεια.

Kαμία χώρα δεν θα υπέκυπτε σε «γελοίες και αβάσιμες» αξιώσεις δήλωσε -αναφερόμενος στην επιχειρηματολογία της Ελλάδας για την Ανατολική Μεσόγειο- ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Λίγο μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω, ενώ ανέφερε ότι αν και είχε συμφωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ και το Βερολίνο η Άγκυρα να μην κάνει γεωτρήσεις και έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, «η Ελλάδα έδειξε τις αλγεινές της προθέσεις με την συμφωνία της με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ».

Ο Ερντογάν κάλεσε τις χώρες του Μεσογείου να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας «αποδεκτής φόρμουλας που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων», σε μια σύντομη δήλωση που έκανε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ακόμη, είπε ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του διαλόγου σε δίκαιη βάση. 

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα απογοητευτούν πικρά όσοι νομίζουν ότι είναι μόνοι ιδιοκτήτες στη Μεσόγειο 

«Θα απογοητευτούν πικρά όσοι νομίζουν ότι είναι μόνοι ιδιοκτήτες στη Μεσόγειο, βρισκόταν υπό τουρκική κυριαρχία εδώ και αιώνες» αναφέρει προκλητικά η Άγκυρα επιμένοντας στις ερευνητικές δραστηριότητες του Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι «χειρονομία καλής θέλησης, την οποία κάναμε κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της ΕΕ για να δοθεί η ευκαιρία στη διπλωματία και να αναζωογονηθούν τα κανάλια διαλόγου, δεν έλαβε καμία ανταπόκριση».

«Η Τουρκία θα ανατρέψει γρήγορα τη σατανική συμμαχία που διαμορφώθηκε εναντίον της και έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να το κάνει με δύναμη και αποφασιστικότητα».

«Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν είναι ειλικρινής και έντιμη σχετικά με τον διάλογο με την πειρατική συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Με αυτήν τη συμφωνία, παραβιάστηκε η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτήν την εξέλιξη, το πλοίο Oruç Reis ξεκίνησε την προγραμματισμένη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα από σήμερα. Δεν υπάρχει νομική βάση για την Ελλάδα να αντιταχθεί στη δραστηριότητά μας. 

Δεν εναπόκειται σε κανέναν να προσπαθήσει να αποκλείσει τη χώρα μας από τη Μεσόγειο, η οποία βρισκόταν υπό τουρκική κυριαρχία εδώ και αιώνες. Εκείνοι που ενεργούν με την αντίληψη "Είμαι ο μόνος ιδιοκτήτης" της Μεσογείου θα απογοητευτούν πικρά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.