Γέλεν: Το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους οδεύει να εξαντληθεί τη 15η Δεκεμβρίου

Γέλεν: Το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους οδεύει να εξαντληθεί τη 15η Δεκεμβρίου

Το όριο του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ οδεύει να εξαντληθεί εκ νέου στα μέσα του Δεκεμβρίου, μετά την προσωρινή αύξησή του τον Οκτώβριο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία, προειδοποίησε χθες Τρίτη η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, η Τζάνετ Γέλεν.

«Σύμφωνα με κάποια σενάρια, το υπουργείο Οικονομικών θα βρεθεί να έχει ανεπαρκή διαθέσιμα για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τη λειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης πέραν» της «15ης Δεκεμβρίου», διευκρίνισε η κυρία Γέλεν σε επιστολή της προς τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.

«Για να εξασφαλιστεί η πλήρης εμπιστοσύνη και η πίστωση των ΗΠΑ, είναι απαραίτητο το Κογκρέσο να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο του χρέους το συντομότερο δυνατό», τόνισε.

Το Κογκρέσο ενέκρινε τον Οκτώβριο κείμενο που επέτρεψε να αυξηθεί προσωρινά το όριο του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους κατά 480 δισεκατομμύρια δολάρια, επιτρέποντάς του έτσι να συνεχίσει να κάνει πληρωμές μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου.

Το μέτρο εγκρίθηκε με την υποστήριξη μόνο των Δημοκρατικών, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι εναντιώθηκαν με σφοδρότητα στην ιδέα.

«Θα ήταν ανεύθυνη και καταστροφική απόφαση να μην αυξηθεί το όριο του χρέους. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το Κογκρέσο μας θα το έκανε αυτό», σχολίασε νωρίτερα χθες Τρίτη η υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, η οποία μίλησε στο δημόσιο ραδιόφωνο NPR.

Εξέφρασε ακόμη για ακόμη μια φορά την υποστήριξή της στην ενδεχόμενη κατάργηση του ορίου του δανεισμού του κράτους, που δεν υπάρχει παρά σε ελάχιστες χώρες.

Μολονότι δεν πρόκειται για «θέση του προέδρου Μπάιντεν», η κυρία Γέλεν χαρακτήρισε «ευκταίο» το βήμα αυτό.

Το όριο δανεισμού επιβάλλει «αυθαίρετα μια στιγμή που γίνεται αδύνατο να χρηματοδοτηθούν σχέδια και ελλείμματα που αποφασίστηκαν από το Κογκρέσο στο παρελθόν», εξήγησε, χαρακτηρίζοντας το μέτρο αυτό «πολιτικό».

Όταν εξαντλείται το όριο δανεισμού, είναι αδύνατον η κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση αξιόγραφων και όταν εξαντληθεί η ρευστότητά τους είναι αναγκασμένη να κηρύξει στάση πληρωμών. Πρόκειται για σενάριο που δεν έχει γίνει ποτέ πραγματικότητα μέχρι σήμερα.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, άφησε χθες να εννοηθεί πως ίσως βρεθούν περιθώρια συνεννόησης για το χρέος, διαβεβαιώνοντας πως «θα βρούμε τρόπο να αποφύγουμε την κήρυξη στάσης πληρωμών. Πάντοτε το κάνουμε».