Γέλεν: Δεν θα επιτρέψουμε στην Κίνα να κυριαρχήσει σε πρώτες ύλες και τεχνολογία

Γέλεν: Δεν θα επιτρέψουμε στην Κίνα να κυριαρχήσει σε πρώτες ύλες και τεχνολογία

Σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν μπορούν να επιτρέψουν στην Κίνα να κυριαρχήσει στις πρώτες ύλες και στην τεχνολογία, θα στείλει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, κάνοντας λόγο για «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» και «γεωπολιτική μόχλευση» μέσω διατάραξης της οικονομίας.  

Σύμφωνα με το Reuters, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα ζητήσει εμβάθυνση των εμπορικών δεσμών μεταξύ των συμμάχων ώστε να ενισχύσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό και να εμποδίσουν τις «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» και την προσπάθεια της Κίνας να κυριαρχήσει στις βασικές αγορές πρώτων υλών και τεχνολογιών.

Η Γέλεν θα κάνει τις εν λόγω αναφορές κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, στο τελευταίο σκέλος της 11ήμερης επίσκεψής της στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε χώρες όπως η Κίνα να χρησιμοποιήσουν τη θέση τους στην αγορά των βασικών πρώτων υλών και τεχνολογίες για να διαταράξουν την οικονομία μας και να ασκήσουν ανεπιθύμητη γεωπολιτική μόχλευση», θα αναφέρει η Γέλεν, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών και τα οποία επικαλείται το Reuters.

Αντίθετα, η Γέλεν θα τονίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και σύμμαχοι όπως η Νότια Κορέα θα πρέπει να επικεντρωθούν στην «υποστηρίξη φίλων» ή στη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού τους ώστε να βασίζονται περισσότερο σε αξιόπιστους εμπορικούς εταίρους, ενισχύοντας την οικονομική ανθεκτικότητα και μειώνοντας τους κινδύνους.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα των σχολίων της, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θα επισημάνει ότι κάτι τέτοιο θα διατηρήσει τον δυναμισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ θα βοηθήσει στην προστασία των πολιτών στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα από τις αυξήσεις τιμών που προκαλούνται από γεωπολιτικούς κινδύνους.

Η Γέλεν θα κάνει ειδική αναφορά  στην πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας κατέστησαν σαφή την ανάγκη αντιμετώπισης των τρωτών σημείων της εφοδιαστικής αλυσίδας και της εργασίας.

Θα σημειώσει, επίσης, ότι το κλειδί για τη νέα προσέγγιση στο εμπόριο απαιτεί από τις χώρες να συνυπολογίζουν σωστά το κόστος από την υπερσυγκέντρωση αλυσίδων εφοδιασμού και τις γεωπολιτικές ανησυχίες, αντί να «επικεντρώνονται υπερβολικά στο κόστος».