8ος χρόνος, ημέρα 2391η
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022

Γαλλικές εκλογές: Με αέρα νίκης ο Μακρον

Γαλλικές εκλογές: Με αέρα νίκης ο Μακρον
AP Images

Το μέλλον της Γαλλίας αλλά και της Ευρώπης κρίνει σήμερα η ψήφος των 49 εκατομμυρίων πολιτών που καλούνται να εκλέξουν το νέο πρόεδρο στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, μεταξύ Μακρόν και Λεπέν.

Μεγάλος αριθμός των ψηφοφόρων δηλώνει το προβληματισμό του, τον δισταγμό του και τη βεβαιότητα ότι θα αποφασίσει ποιον θα επιλέξει την τελευταία στιγμή, όταν βρεθεί μπρος στην κάλπη.

Προφανώς και τα προγράμματα των κομμάτων και οι δηλώσεις των αρχηγών, δεν επαρκούν. Αναμφισβήτητα η πρόσφατη παραδοσιακή τηλεμαχία βοήθησε.

Θα επιδράσουν επίσης μερικά ετερόκλητα γεγονότα τα οποία εντυπωσιάζουν. Παραθέτω στη συνέχεια ορισμένα από αυτά.

Όσον αφορά την τηλεοπτική αναμέτρηση, επακολούθησαν όλες τις επόμενες ημέρες σχόλια και διερευνήσεις της κοινής γνώμης. Ο Μακρόν θεωρήθηκε πιο αποφασιστικός και καλύτερος γνώστης των προβλημάτων, η Λεπέν πιο ανθρώπινη.

Η τελευταία σκηνή της τηλεμαχίας σημάδεψε τις εντυπώσεις. Οι δημοσιογράφοι τούς έθεσαν μία ερώτηση που δεν ήταν προγραμματισμένη: Τούς εζήτησαν να κάνουν ένα δίλεπτο επίλογο πάνω σ'αυτό που θεωρούν ότι είναι η προτεραιότητά τους. Ο Μακρόν απάντησε αυθόρμητα ότι είναι το Παιδί, γιατί είναι το μέλλον της Γαλλίας. Η Λεπέν, κάπως εκνευρισμένη γιατί δεν το περίμενε περιορίστηκε στην επανάληψη στοιχείων του προγράμματός της.

Άλλο γεγονός που έχει μετρήσει είναι ότι το τελευταίο εξάμηνο αποχώρησαν από τη Λεπέν στελέχη προς τον δεξιότερο της Ζεμούρ, ενώ τον Μακρόν υποστήριξαν σημαντικές προσωπικότητες τόσο της ντεγκωλικής δεξιάς, όσον και του σοσιαλιστικού φάσματος. Το ίδιο ισχύει και για τις συλλογικές δηλώσεις υποστήριξης από σημαντικές προσωπικότητες της κοινωνίας, της τέχνης και του αθλητισμού.

Ένα σημαντικό ερώτημα που προβληματίζει είναι ποιο θα είναι το επόμενο κυβερνητικό επιτελείο. Ο Μακρόν έχει γνωστά και έμπειρα στελέχη, η Λεπέν δεν έχει παρουσιάσει κανένα συνεργάτη.

Το κενό αυτό δημιουργεί ανησυχία για την πολιτική αντιμετώπιση της δύσκολης εθνικής και διεθνούς συγκυρίας.

Επίσης για το θέμα Ευρώπη, πολλά έχουν λεχθεί: Ιδεολογικές τοποθετήσεις και πολιτικές κατευθύνσεις. Δεν έχει όμως καταγραφεί επαρκώς η ανησυχία επαγγελματικών τομέων όπως ο τουρισμός και η γεωργία που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή ένταξη.

Εξάλλου οι Γάλλοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα οικολογικά θέματα και προσεκτικοί στις απαντήσεις και τις ικανότητες των υποψηφίων να τα αντιμετωπίσουν. Η εκτεταμένη για παράδειγμα πρωτοσέλιδη ειδησιογραφία των τελευταίων ημερών ασφαλώς και θα επηρεάσει. Πρόκειται για τη διαπίστωση της σημαντικής αύξησης της θερμοκρασίας της Βαλτικής Θάλασσας...

* Ο Γιώργος Στεφανίδης, Πρόεδρος ΕΛΓΑ, Οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι και συμβάλλει στη συνεργασία μεταξύ ΟΤΑ των δύο χωρών