Γαλλία: Θα επιβάλλουμε τον ψηφιακό φόρο ό, τι και να γίνει

Γαλλία: Θα επιβάλλουμε τον ψηφιακό φόρο ό, τι και να γίνει

Η Γαλλία θα επιβάλλει φόρους στις ψηφιακές υπηρεσίες είτε οι ΗΠΑ επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις για το θέμα είτε όχι, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τις συνομιλίες «πρόκληση».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι αποχωρούν από τις διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες για ένα νέο παγκόσμιο φορολογικό πλαίσιο για τις εταιρείες τεχνολογίας, δηλώνοντας ότι οι συζητήσεις είχαν φτάσει σε αδιέξοδο.

Η Γαλλία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν θεσπίσει νέους φόρους για τις ψηφιακές εταιρείες, είχε συμφωνήσει να αναστείλει τις εισπράξεις των εισφορών όσο διενεργούνταν διαπραγματεύσεις στον ΟΟΣΑ, που ηγείται μιας παγκόσμιας προσέγγισης του ζητήματος.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία αντέδρασαν από κοινού στην επιστολή του Αμερικανού ομολόγου τους, με την οποία ανακοίνωνε την αποχώρηση των ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν μια συμφωνία στον ΟΟΣΑ το συντομότερο δυνατόν.

«Η επιστολή αυτή αποτελεί πρόκληση. Μια πρόκληση προς όλους τους εταίρους στον ΟΟΣΑ τη στιγμή που βρισκόμασταν σε απόσταση αναπνοής από μια συμφωνία για τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών», ανέφερε ο Μπρουνό Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Οι ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν ότι οι τεχνολογικές εταιρείες πληρώνουν ελάχιστους φόρους στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται και οι ΗΠΑ αντιστέκονται σε νέους, διμερείς φόρους για τις επιχειρήσεις της Σίλικον Βάλεϊ χωρίς συμφωνία στον ΟΟΣΑ.

Ο Λεμέρ δήλωσε πως είτε επιστρέψουν οι ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ΟΟΣΑ προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία είτε όχι, η Γαλλία θα επιβάλλει τους φόρους επί των ψηφιακών υπηρεσιών φέτος. Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει με αντίποινα, μια που θεωρεί ότι η συγκεκριμένη φορολογία στοχοποιεί άδικα αμερικανικές επιχειρήσεις.

Εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας δήλωσε ότι το Λονδίνο συνεχίζει να αναζητά μια παγκόσμια λύση.