Γαλλία: Ο κύριος κατηγορούμενος για τις επιθέσεις στο Παρίσι το 2015 «αθώωσε» τους συγκατηγορούμενους

Γαλλία: Ο κύριος κατηγορούμενος για τις επιθέσεις στο Παρίσι το 2015 «αθώωσε» τους συγκατηγορούμενους

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μοναδικός εν ζωή από την ομάδα των τζιχαντιστών που πραγματοποίησε τις επιθέσεις στη Γαλλία στις 13 Νοεμβρίου 2015, πήρε και πάλι σήμερα τον λόγο για να 'αθωώσει' τρεις συγκατηγορούμενούς του, κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας της δίκης στο Παρίσι για τις επιθέσεις αυτές.

"Μου παρείχαν τις υπηρεσίες τους ενώ δεν ήξεραν τίποτα", σχετικά με ενδεχόμενες ευθύνες για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, δήλωσε ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, αναφερόμενος στους Μοχάμεντ Αμρί, Χάμζα Ατού και Αλί Ουλκάλι, τρεις από τους συντρόφους του στις Βρυξέλλες που τον είχαν βοηθήσει μετά τη διαφυγή του μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

"Δεν έκαναν τίποτα", πρόσθεσε, προτού κλείσει το μικρόφωνο ο πρόεδρος του ειδικού κακουργιοδικείου, Ζαν-Λουί Περιέ, ο οποίος διέκοψε στη συνέχεια την ακροαματική διαδικασία. Η διαδικασία επαναλήφθηκε 25 λεπτά αργότερα.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ είχε αρχίσει να παίρνει τον λόγο ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μια νομική αντιπαράθεση σχετικά με το αν πρέπει να γίνουν δεκτά ως μέλη της πολιτικής αγωγής, νομικές οντότητες όπως οι δήμοι του Παρισιού και του Σεν-Ντενί ή ακόμη το Μπατακλάν και το μπιστρό Λα Μπελ Εκίπ.

"Μήπως τα θύματα στη Συρία και στο Ιράκ θα μπορέσουν να πάρουν τον λόγο;" είπε ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

"Επί της αρχής, κάποιος θεωρείται αθώος μέχρι να δικαστεί (...) ακόμη κι αν δεν εγκρίνω τη δικαιοσύνη σας", είπε.

"Είστε εκτός θέματος, κ. Αμπντεσλάμ", τον διέκοψε αρχικά ο πρόεδρος της έδρας.

"Μην είστε εγωιστής, κύριε", επέμεινε ο 31χρονος κατηγορούμενος, "υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που θέλουν να με ακούσουν".

"Είχατε πέντε χρόνια για να δώσετε εξηγήσεις, δεν θελήσατε να κάνετε δηλώσεις όπως είναι δικαίωμά σας. Αντιλήφθηκα τώρα πως θέλετε να το κάνετε, πολύ καλά, αλλά δεν είναι η στιγμή", είπε ο Ζαν-Λουί Περιέ, προτού διακόψει την ακροαματική διαδικασία.

Η χθεσινή, πρώτη μέρα της ιστορικής δίκης, που αναμένεται να διαρκέσει εννέα μήνες, είχε ήδη σημαδευτεί από διάφορες δηλώσεις του κύριου κατηγορούμενου. Ο Αμπντεσλάμ είπε στο δικαστήριο πως είναι στρατιώτης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και αργότερα φώναξε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου πως ο ίδιος και οι συγκατηγορούμενοί του έχουν μεταχείριση σαν να είναι σκυλιά.

Είκοσι συνολικά κατηγορούμενοι δικάζονται στο ειδικό κακουργιοδικείο εκ των οποίων οι έξι ερήμην.