Γαλλία: Επίθεση σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Λυών - Πυροβόλησαν τον ιερέα

Γαλλία: Επίθεση σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Λυών - Πυροβόλησαν τον ιερέα

Eπίθεση πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, κατά την οποία βρέθηκε στο στόχαστρο ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στη Λυών.

Ειδικότερα, ορθόδοξος ιερέας ελληνικής καταγωγής δέχθηκε πυρά από κυνηγετικό όπλο στις 17.00 ώρα Ελλάδας (16:00 τοπική) στην Λυών της νοτιοανατολικής Γαλλίας και ο φερόμενος ως δράστης τράπηκε σε φυγή, ανακοίνωσε αστυνομική πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τη στιγμή που δέχθηκε την επίθεση ο ιερέας ετοιμαζόταν να κλείσει την εκκλησία.

Ο ιερέας πυροβολήθηκε δύο φορές και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δράστης συνεχίζει να διαφεύγει με την αστυνομία να έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό.

Tο γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η επίθεση έγινε στο 7ο διαμέρισμα της Λυών, στην Place Jean-Mace, και προειδοποιεί τους πολίτες να αποφύγουν την περιοχή και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Η ελληνορθόδοξη εκκλησία - πηγή: google

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου AFP, η μικρή εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο της Λυών, σε γειτονιά με κατοικίες, και με ελάχιστους περαστικούς στους δρόμους αυτό το πρώτο Σαββατοκύριακο της καραντίνας.

Στο πίσω μέρος της εκκλησίας, διακρίνεται ένα πυροσβεστικό όχημα για να διασφαλίζει ένα κέντρο ελέγχου ενώ στρατιώτες φρουρούν την περίμετρο ασφαλείας, καθώς αμέσως μετά την επίθεση η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή.

Ο δήμαρχος της Λιόν Γκρεγκορί Ντουσέ μετέβη στο σημείο.

Πηγή προσκείμενη στους τοπικούς εισαγγελείς στη Λυών είπε ότι η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για απόπειρα δολοφονίας.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη που πυροβόλησε και τραυμάτισε τον ιερέα Νικόλαο Κακαβελάκη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στο Παρίσι, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν συγκάλεσε την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων στο υπουργείο.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, που μετέβη σήμερα στη Ρουέν και στη Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ, στη βορειοδυτική Γαλλία, όπου ένας καθολικός ιερέας, ο πατέρας Αμέλ, σφαγιάστηκε το 2016 από δύο τζιχαντιστές, υπογράμμισε την "απόλυτη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιτρέπει σε όλους και στον καθένα χωριστά να ασκεί τα θρησκευτικά του πιστεύω με πλήρη ασφάλεια και πλήρη ελευθερία".

"Η βούλησή μας είναι ισχυρή: η αποφασιστικότητά μας θα μείνει αμείωτη, είναι η τιμή της Γαλλίας, είναι η τιμή της Δημοκρατίας", επισήμανε.

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται τρεις ημέρες μετά την επίθεση στην εκκλησία Νοτρ-Νταμ της Νίκαιας, όπου τρεις άνθρωποι δολοφονήθηκαν από ένοπλο ισλαμιστή, δράστης της επίθεσης.

Μετά την επίθεση στη Νίκαια, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε την αύξηση από 3.000 σε 7.000 των στρατιωτών που θα μετέχουν στην επιχείρηση "Sentinelle" για την προστασία των χώρων λατρείας και των σχολείων.

Στη δύναμη αυτή προστίθενται σχεδόν 7.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης, από τα οποία τα μισά είναι έφεδροι χωροφύλακες, που από τη Δευτέρα θα τεθούν στη διάθεση των νομαρχών για να εγγυώνται την ασφάλεια.

 Πριν λίγο έγινε γνωστό μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters ότι ένας ύποπτος συνελήφθη. Ωστόσο δεν διευκρινίζεται εάν ο συλληφθείς είναι ο δράστης της επίθεσης, όπως επισημαίνεται.