Γαλλία: Επιβεβαιώνεται η ιστορική βουτιά του ΑΕΠ κατά 13,8% στο β' τρίμηνο

Γαλλία: Επιβεβαιώνεται η ιστορική βουτιά του ΑΕΠ κατά 13,8% στο β' τρίμηνο

Η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 13,8% στο β’ τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας INSEE που ανακοινώθηκαν σήμερα, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ένα από τα αυστηρότερα lockdown της Ευρώπης οδήγησε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σε ελεύθερη πτώση, ενώ είχε ήδη καταγράψει μείωση κατά 5,9% στο α’ τρίμηνο.

Με τα περισσότερα καταστήματα, καφέ και ξενοδοχεία κλειστά από τα μέσα Μαρτίου έως τις 11 Μαΐου, οι καταθέσεις των νοικοκυριών παρουσίασαν αύξηση ρεκόρ της τάξης του 27,4%, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες – που αποτελούν παραδοσιακά των κινητήριο μοχλό της γαλλικής οικονομίας – μειώθηκαν κατά 16,4% στο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, στον επιχειρηματικό κλάδο, οι εταιρείες είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται στο 26%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1983, σύμφωνα με τα στοιχεία του INSEE.

Από τον Μάιο, που οι περισσότερες επιχειρήσεις μπόρεσαν να ανοίξουν και πάλι, η δραστηριότητα αυξήθηκε ταχύτατα, αν και διαφαίνονται ενδείξεις ότι η αρχική ανάκαμψη δεν θα συνεχιστεί.

Μπαίνοντας στο γ’ τρίμηνο, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Ιούλιο από τον Ιούνιο, παρουσιάζοντας επιβράδυνση σε σύγκριση με την άνοδο της τάξης του 10,3% τον Ιούνιο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων του Reuters, που προέβλεπαν αύξηση κατά 2%.