8ος χρόνος, ημέρα 2475η
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022

Γαλλία: Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η δράση στο Μαλί

Γαλλία: Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η δράση στο Μαλί
Ap Images

Δεν υφίστανται πλέον οι συνθήκες ώστε να συνεχιστεί η μάχη εναντίον των ισλαμιστών στο Μαλί και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την αναδιοργάνωση των γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή, δήλωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Εάν δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις ώστε να μπορούμε να δρούμε στο Μαλί, κάτι που είναι σαφές ότι συμβαίνει, τότε θα συνεχίσουμε να πολεμάμε δίπλα, με τις χώρες του Σαχέλ», είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 5.

Σύμφωνα με τον Λε Ντριάν, στο Μαλί βρίσκονται πλέον περίπου 1.000 μισθοφόροι της ρωσικής εταιρείας ασφαλείας Βάγκνερ και ο στόχος τους είναι να «προστατεύσουν τη χούντα» του Μπαμακό.

Η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της που συμμετέχουν στην αποστολή Μπαρκάνε στο Μαλί υποστηρίζουν ότι η χούντα προσκάλεσε τους μισθοφόρους που δρουν σε διάφορες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής αλλά επίσης και στη Λιβύη και τη Συρία.

Το Παρίσι θεωρεί ότι η παρουσία τους είναι άλλος ένας παράγοντας αστάθειας και είναι «ασύμβατη» με τη δράση των Γάλλων στρατιωτών και των συμμάχων τους εναντίον των τζιχαντιστών. Η χούντα του Μαλί από την πλευρά της διαψεύδει ότι έχει κάποια σχέση με τη Βάγκνερ αλλά δηλώνει ότι συνεργάζεται στρατιωτικά με τη Ρωσία.

Η Γαλλία, που πολεμά τις τζιχαντιστικές οργανώσεις στο Σαχέλ εδώ και εννέα χρόνια, ενδέχεται να ανακοινώσει εντός των επόμενων ημερών την αποχώρηση των δυνάμεών της από το Μαλί. Δηλώνει όμως ότι προτίθεται να συνεχίσει τον αγώνα της σε άλλες χώρες του Σαχέλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ