Γαλλία: Αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο παρά τις απεργίες

Γαλλία: Αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο παρά τις απεργίες

Αύξηση κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία τον Ιανουάριο, παρά τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, οι οποίες προκάλεσαν γενικευμένο χάος στις μεταφορές σχεδόν καθ' όλο το διάστημα του μήνα, σύμφωνα με επίσημη έρευνα της κρατικής στατικής υπηρεσίας (INSEE) που δημοσιεύεται σήμερα.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα της INSEE ο μηνιαίος δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών αυξήθηκε σε 104 μονάδες από 102 τον Δεκέμβριο, όταν έπεσε και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, καθώς ξέσπασαν οι μαζικές απεργίες στις μεταφορές.

Σε έρευνα που διεξήγαγε το Reuters οι οικονομολόγοι κατά μέσο όρο προέβλεπαν ότι ο συγκεκριμένος δείκτης θα παρέμενε σταθερός στις 102 μονάδες, ενώ κανένας δεν προέβλεψε αύξηση πέραν των 103 μονάδων.

Εξάλλου, οι έμποροι λιανικής, οι οποίοι εξαρτώνται άμεσα από την κυκλοφορία στο Παρίσι, είδαν αιφνιδιαστικές απολύσεις στις επιχειρήσεις εν μέσω της περιόδου των διακοπών των Χριστουγέννων, ενώ μικρή μόνο βελτίωση διαπίστωσαν μετά από μια αδύναμη έναρξη των χειμερινών πωλήσεων αυτό το μήνα.

Παρ 'όλα αυτά, η έρευνα της INSEE διαπίστωσε ότι τα νοικοκυριά εμφανίζονται λιγότερο απαισιόδοξα για τα μελλοντικά οικονομικά τους και θεώρησαν την περίσταση ως καταλληλότερη για αποταμιεύσεις.

Παράλληλα, οι φόβοι των νοικοκυριών για την ανεργία παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ως ανέργων έπεσε στο τέταρτο τρίμηνο στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2013.

Σε κάθε περίπτωση, το Reuters επισημαίνει πως αυτή βελτίωση προσφέρει στην κυβέρνηση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν μια σχετική ανακούφιση, καθώς αγωνίζεται να ξεπεράσει τις κοινωνικές αντιστάσεις στη αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση που επιχειρείται του συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.