Γαλλία: «Απείθαρχοι» Παριζιάνοι φεύγουν για την επαρχία - Δυσαρέσκεια στα χωριά

Γαλλία: «Απείθαρχοι» Παριζιάνοι φεύγουν για την επαρχία - Δυσαρέσκεια στα χωριά

Η δυσφορία σιγοβράζει στη γαλλική επαρχία αναφέρει το πρακτορείο Reuters, καθώς κάτοικοι του Παρισιού, μη συμμορφούμενοι με τις απαγορεύσεις και τις εντολές της κυβέρνησης, την τελευταία εβδομάδα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους βρίσκοντας καταφύγιο εξοχικά τους, ενώ οι ντόπιοι ανησυχούν ότι μπορεί να φέρνουν μαζί τους τον νέο κορονοϊό.

Η μαζική έξοδος επιτείνει τις εντάσεις στη Γαλλία και τη δυσφορία απέναντι στους «αστούς», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι ντόπιοι εξοργίζονται ιδίως όταν βλέπουν τους παραθεριστές να αθλούνται ομαδικά στις παραλίες, παραβιάζοντας τις εντολές του προέδρου Μακρόν, με βάση τις οποίες οι Γάλλοι πρέπει να ασκούνται ο καθένας μόνος του. Από τα παράλια του Ατλαντικού μέχρι τη γαλλική Ριβιέρα, η αστυνομία προσπαθεί να επιβάλει τους νέους κανόνες, απαγορεύοντας την πρόσβαση στις ακτές.

Οι περισσότερο εύπορες συνοικίες του Παρισιού άδειασαν αυτήν την εβδομάδα, αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι επίκειται η επιβολή καραντίνας για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας. Όπως και στην Ιταλία, όπου νωρίτερα από τον μήνα πολλοί κάτοικοι της Λομβαρδίας κατευθύνθηκαν προς τον νότο, για να αποφύγουν την καραντίνα στον βορρά, η έξοδος αυτή εντείνει τους φόβους στις επαρχιακές πόλεις της Γαλλίας ότι η εξάπλωση του ιού θα επιταχυνθεί, εμφανιζόμενη σε περιοχές που μέχρι στιγμής δεν είχαν εκτεθεί.

Ένας συνταξιούχος, ο Ντανιέλ, ανέφερε ότι τα εξοχικά γύρω από το σπίτι του γέμισαν με κόσμο εν μία νυκτί, μετά το διάγγελμα του Μακρόν την Δευτέρα, στο οποίο κήρυξε τον «πόλεμο» στον κορονοϊό και επέβαλε πρωτοφανείς περιορισμούς. «Συμπεριφέρονται σαν να είναι σε διακοπές», είπε ο 74χρονος άνδρας, που δεν θέλησε να πει το επώνυμό του για να μην έρθει σε ρήξη με τους γείτονές του. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλες αυτές οι μετακινήσεις θα επιταχύνουν την εξάπλωση του ιού», πρόσθεσε.

Στη Γαλλία έχουν καταγραφεί 11.000 κρούσματα της ασθένειας Covid-19, τα 297 από αυτά στη Βρετάνη. Γιατροί στις επαρχιακές πόλεις και κωμοπόλεις φοβούνται ότι ένα νέο κύμα ασθενών θα επιβαρύνει πολύ το σύστημα υγείας που ήδη δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες – και η αίσθηση αυτή υπάρχει και στα χωριά.