8ος χρόνος, ημέρα 2388η
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Γαλλία: Αντικρουόμενες οι δημοσκοπήσεις τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας

Γαλλία: Αντικρουόμενες οι δημοσκοπήσεις τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας

Συγκεχυμένη είναι η δημοσκοπική εικόνα για Μακρόν και Λεπέν την τελευταία ημέρα της εκστρατείας τους για τις εκλογές του δεύτερου γύρου την Κυριακή.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Way -Kea Partners που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως της 22 Απριλίου σήμερα δίνει στον Εμανουέλ Μακρόν νίκη με 57% και συμμετοχή που φτάνει στο 72%. Αντιθέτως, δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa που έγινε για λογαριασμό του L' Obs και δημοσιεύτηκε χθες, έδειξε κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο με τον απερχόμενο πρόεδρο να αναδεικνύεται νικητής με 53% έναντι 47% της υποψήφιας της ακροδεξιάς. Πάντως επίσης χτες, μία ημέρα μετά το ντιμπέιτ, το ημερήσιο βαρόμετρο από την εταιρία Ipsos-Sopra Steria για το franceinfo έδειχνε τον Μακρόν να προηγείται με 57,5% έναντι 42,5% της Λεπέν.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρίας Odoxa, ο Μακρόν δεν δείχνει να καταφέρνει να αντλήσει ψήφους από τα στρατόπεδα των υποψηφίων του πρώτου γύρου ακόμα και από αυτούς που έκαναν δήλωση στήριξης του. Συγκεκριμένα, η δύναμη του να αντλήσει ψήφους από αυτούς δεν ξεπερνά το 50%, αντίθετα η Λεπέν φαίνεται να μπορεί να ποντάρει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των ψηφοφόρων του Ζεμούρ.

«Μια Γαλλία κατακερματισμένη προδιαγράφεται μετά την Κυριακή: ο πρόεδρος που θα βγει θα στηρίζεται μαζικά από τους νέους και τους ηλικιωμένους, από τους αστούς και τους ευκατάστατους ενώ η αντίπαλος του κυριαρχεί κυρίως στους αγρότες και τους γύρω από τα αστικά κέντρα, αλλά και στους Γάλλους που βρίσκονται σε ηλικία δράσης και κυρίως στα λαϊκά στρώματα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάλυση της η εταιρία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε σήμερα ότι δεν μπόρεσε να κατευνάσει εν μέρει τουλάχιστον την οργή στη χώρα και ότι η ακροδεξιά αντίπαλός του, η Μαρίν Λεπέν, προσπαθεί να καρπωθεί μέρος αυτής της οργής στην προεκλογική εκστρατεία της.

«Και ιδού. Σημειώνει κάποια πρόοδο (...), καταφέρνει να την εκμεταλλεύεται», δήλωσε ο Μακρόν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.