Γαλλία: Ακτιβιστές έβαψαν με μπογιά την είσοδο του κτιρίου της TotalEnergies

Γαλλία: Ακτιβιστές έβαψαν με μπογιά την είσοδο του κτιρίου της TotalEnergies

Εντείνεται η πίεση στην TotalEnergies, καθώς ακτιβιστές έβαψαν σήμερα με σπρέι την πρόσοψη στα κεντρικά της εταιρείας, στα δυτικά περίχωρα του Παρισιού και ο υποψήφιος των Πρασίνων στις προεδρικές εκλογές κατηγόρησε τον πετρελαϊκό κολοσσό και τον επικεφαλής της για συνέργεια με το Κρεμλίνο.

Η TotalEnergies, μία από τις κορυφαίες πετρελαιοπαραγωγούς παγκοσμίως, βρέθηκε απομονωμένη, καθώς διατήρησε τα συμφέροντά της στη Ρωσία, παρά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ακτιβιστές υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, των οποίων ηγείτο η ομάδα "Les amis de la terre" (Φίλοι της Γης), ανακοίνωσαν πως έβαψαν με μαύρη μπογιά τις γυάλινες πόρτες στην είσοδο του κτιρίου της TotalEnergies στην επιχειρηματική συνοικία Λα Ντεφάνς της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ ανέβασαν ένα βίντεο με περίπου 12 ακτιβιστές ντυμένους με κίτρινα γιλέκα.

«Κάθε λεπτό, ορυκτά καύσιμα οπλίζουν το καθεστώς του Κρεμλίνου και είναι ο λόγος που οι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε ημέρα, εδώ και σχεδόν έναν μήνα», ακούγεται να φωνάζει μια γυναίκα.

Η TotalEnergies δεν έχει σχολιάσει σχετικά το σημερινό περιστατικό.

Τον περασμένο μήνα η εταιρεία καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε στρατιωτική επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία, όμως δεν ακολούθησε τις ανταγωνίστριες εταιρείες Shell, BP και Exxon Mobil στο να ανακοινώσει την έξοδό της από τα συμφέροντά της στη Ρωσία.

Αναδημοσιεύοντας το βίντεο των ακτιβιστών, ο υποψήφιος των Πρασίνων στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Γιανίκ Ζαντό, αποδοκίμασε τους χειρισμούς της εταιρείας.

«Ναι, η Total πρέπει να αποχωρήσει από τη Ρωσία και να σταματήσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν», έγραψε ο Ζαντό σε ένα τουίτ.

«Η συνέργειά σας κοστίζει ζωές», ανέφερε, ενώ έκανε tag τους λογαριασμούς στο Twitter της TotalEnergies και του διευθύνοντος συμβούλου της Πατρίκ Πουγιάν.

Ως απάντηση στο τουίτ του Ζαντό, η ομάδα επικοινωνίας της πετρελαϊκής εταιρείας χαρακτήρισε τις κατηγορίες για συνέργεια «αβάσιμες», λέγοντας πως αυτό θα υπονοούσε πως παράσχει «απευθείας βοήθεια» προς το ρωσικό κράτος.