Galileo: Το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης «πιάνει» το 1 δισ. χρήστες smartphone

Galileo: Το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης «πιάνει» το 1 δισ. χρήστες smartphone

Το ένα δισεκατομμύριο χρήστες «έξυπνων» τηλεφώνων παγκοσμίως αναμένεται να φθάσει αύριο το Galileo, το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης. Το ορόσημο συμπίπτει με την 15η επέτειο του Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GSA), ο οποίος είναι ο βασικός εταίρος της Επιτροπής για τη λειτουργία του Galileo.

Από τον Δεκέμβριο του 2016, το Galileo έχει αρχίσει να παρέχει υπηρεσίες, οι οποίες ήδη βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων με επακριβή σήματα εντοπισμού θέσης, πλοήγησης και χρονισμού. Σήμερα το 95% των εταιρειών που παράγουν «τσιπάκια» δορυφορικής πλοήγησης για κινητά τηλέφωνα, χρησιμοποιούν επεξεργαστές που υποστηρίζουν το Galileo.

Το ορόσημο του ενός δισεκατομμυρίου χρηστών βασίζεται στον αριθμό των «έξυπνων» τηλεφώνων που χρησιμοποιούν το Galileo, αλλά ο πραγματικός αριθμός των χρηστών του Galileo είναι υψηλότερος. Στην Ευρώπη όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων, είναι πια εξοπλισμένα με το σύστημα eCall, το οποίο χρησιμοποιεί το σύστημα Galileo για να γνωστοποιεί την τοποθεσία του οχήματος στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Από φέτος εξάλλου, το Galileo ενσωματώνεται στον ψηφιακό ταχογράφο των φορτηγών, μια συσκευή καταγραφής της ταχύτητας και της απόστασης, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των κανόνων για τον χρόνο οδήγησης και να βελτιώνεται η οδική ασφάλεια.

Το Galileo, μεταξύ άλλων, παρέχει τη ζωτικής σημασίας υπηρεσία έρευνας και διάσωσης (SAR), η οποία μειώνει σε λιγότερο από δέκα λεπτά τον χρόνο που απαιτείται για τον εντοπισμό ατόμου εφοδιασμένου με ραδιοφάρο κινδύνου στη θάλασσα, σε ορεινές περιοχές ή στην έρημο. Με το Galileo, η ακρίβεια του εντοπισμού έχει βελτιωθεί από δέκα χιλιόμετρα σε λιγότερο από δύο. Στο μέλλον, το σύστημα θα πληροφορεί επίσης το άτομο ότι έρχεται βοήθεια.

Το Galileo στηρίζει επίσης τις δημόσιες αρχές με την κυβερνητική του υπηρεσία για χρήση σε ευαίσθητους τομείς της ασφάλειας. Παρέχει μια αξιόπιστη και πλήρως κρυπτογραφημένη υπηρεσία προοριζόμενη για κρατικούς χρήστες κατά τη διάρκεια εθνικών έκτακτων αναγκών ή κρίσεων, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια των υπηρεσιών.

Το Galileo, το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης της ΕΕ, είναι ένα σύστημα πολιτικής προστασίας, υπό μη στρατιωτικό έλεγχο, το οποίο παρέχει ακριβείς πληροφορίες εντοπισμού θέσης και χρονισμού. Έχει ως σκοπό να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της Ευρώπης από άλλα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης όπως το GPS και τη στρατηγική της αυτονομία ως προς τη δορυφορική πλοήγηση. Η αυτονομία της Ευρώπης στον τομέα αυτό θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, θα βοηθήσει την ΕΕ να ενισχύσει τον ρόλο της ως παρόχου ασφάλειας και άμυνας και θα ενισχύσει τις νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η αυτοματοποιημένη κινητικότητα και το διαδίκτυο των πραγμάτων.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής «πιλοτικής» φάσης, που ξεκίνησε το 2016 και προηγείται της «πλήρους επιχειρησιακής» φάσης, τα σήματα του Galileo χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης. Στην πλήρη επιχειρησιακή φάση, οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα σήματα του Galileo ανεξάρτητα από άλλα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης.

Άλλες διαστημικές δραστηριότητες της ΕΕ περιλαμβάνουν το πρόγραμμα Copernicus (δωρεάν και ανοικτά δεδομένα γεωσκόπησης της ξηράς, της ατμόσφαιρας, της θάλασσας και της κλιματικής αλλαγής, και για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ασφάλειας), το EGNOS (περιφερειακό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης) και την επιτήρηση και παρακολούθηση του διαστήματος (SST).

Το νέο διαστημικό πρόγραμμα θα συγκεντρώσει όλες τις υφιστάμενες και νέες διαστημικές δραστηριότητες της ΕΕ σε ένα ενιαίο πρόγραμμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθήσει να είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του προγράμματος, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) θα εξακολουθήσει να αποτελεί σημαντικό εταίρο για την εγκατάσταση του συστήματος και για την τεχνική υποστήριξη των επιχειρησιακών εργασιών του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ. Ο GSA, ο οποίος θα μετονομαστεί σε «Οργανισμό της ΕΕ για το διαστημικό πρόγραμμα», θα στηρίζει όλο και περισσότερο τη λειτουργία και την υιοθέτηση των διαστημικών δραστηριοτήτων της ΕΕ από την αγορά και θα διαδραματίζει αυξημένο ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας όλων των συνιστωσών του προγράμματος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

AP Photo/File