G7 μετά την πτώση της Καμπούλ: Η επιχείρηση εκκένωσης και η στάση απέναντι στους Ταλιμπάν

G7 μετά την πτώση της Καμπούλ: Η επιχείρηση εκκένωσης και η στάση απέναντι στους Ταλιμπάν

Την επιτάχυνση της επιχείρησης απεγκλωβισμού πολιτών των συμμαχικών δυνάμεων που έδρασαν επί 20 χρόνια στο  Αφγανιστάν, αλλά και αφγανών πολιτών, που συνεργάστηκαν με τις εν λόγω δυνάμεις, δρομολογεί η Δύση. Οι Ταλιμπάν διαμηνύουν ότι δεν έχουν δεχθεί αίτημα παράτασης της προθεσμίας αποχώρησης των ΗΠΑ, που έχει οριστεί για το τέλος Αυγούστου. Σε έκτακτη σύνοδο της G7, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, θα τεθούν επί τάπητος, το ζήτημα της στάσης απέναντι στους Ταλιμπάν και ο συντονισμός των κινήσεων μετά την πτώση της Καμπούλ.

Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει και να επιταχύνει την επιχείρηση εσπευσμένης απομάκρυνσης χιλιάδων βρετανών και αφγανών πολιτών από το Αφγανιστάν σήμερα Δευτέρα, βάσει σχεδίου που προβλέπει να μεταφερθούν αεροπορικώς εκτός χώρας μέχρι και 6.000 άνθρωποι μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times.

Ο βρετανικός στρατός παρέτεινε την προθεσμία –που εξέπνεε αύριο Τρίτη– για την αποπεράτωση της επιχείρησης εκκένωσης που διεξάγει η RAF ως την Παρασκευή ή το Σάββατο, κατά το ρεπορτάζ των Τάιμς.

Βρετανοί, πολίτες συμμαχικών κρατών και αφγανοί συνεργάτες

 

Το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο ανακοίνωσε χθες ότι από την 15η Αυγούστου μέχρι χθες απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν 5.725 άνθρωποι.

Επρόκειτο για μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας, βρετανούς πολίτες, πολίτες δυτικών και συμμαχικών κρατών, καθώς και Αφγανούς που είχαν βοηθήσει τις βρετανικές δυνάμεις ή τη βρετανική κυβέρνηση και δικαιούνται να ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ την περασμένη Κυριακή, προκαλώντας πανικό σε χιλιάδες Αφγανούς που προσπαθούν να εγκαταλείψουν με κάθε τρόπο τη χώρα και χάος στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, όπου συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης υπό τον συντονισμό του στρατού των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της βρετανικής επιχείρησης εκκένωσης, έχουν αναπτυχθεί στην Καμπούλ πάνω από 1.000 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Χάος στο αεροδρόμιο
 

Εντωμεταξύ, οι εικόνες χάους από την αφγανική πρωτεύουσα εξακολουθούν να κάνουν τον γύρο του κόσμου με το αεροδρόμιο της Καμπούλ να βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς απεγνωσμένοι Αφγανοί συρρέουν σε αυτό για να διαφύγουν από το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύουν οι Ταλιμπάν για να εντοπίσουν συνεργάτες της Δύσης και άλλους αντιπάλους τους.

Τελευταίο περιστατικό στο διεθνές αεροδρόμιο, που είδε το φως της δημοσιότητας, αποτέλεσε μάχη με «άγνωστους», όπου ενεπλάκησαν μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, γερμανοί και αμερικανοί στρατιωτικοί.

Συγκεκριμένα, ανταλλαγή πυρών ξέσπασε ανάμεσα σε μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και άγνωστους επιτιθέμενους στη βόρεια πύλη του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ο Μπούντεσβερ, ο ομοσπονδιακός στρατός της Γερμανίας.

Ένα μέλος των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε και άλλα τρία τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του γερμανικού στρατού στο Twitter. Στη μάχη ενεπλάκησαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας, κατά την ίδια πηγή. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί στις τάξεις του γερμανικού στρατού, διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Σύνοδος κορυφής της G7
 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε σύνοδο κορυφής της G7, που χθες διευκρίνισε ότι θα διεξαχθεί αύριο Τρίτη. Θα συζητηθούν η «ασφαλής εκκένωση» ξένων και αφγανών πολιτών, η «αποτροπή ανθρωπιστικής κρίσης» και τρόποι να προσφερθεί «υποστήριξη στον αφγανικό λαό», διευκρίνισε μέσω Twitter ο Μπ. Τζόνσον.

Ήδη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου συνεδρίασαν την Πέμπτη και απαίτησαν οι Ταλιμπάν να εγγυηθούν «την ασφάλεια» των ξένων και των αφγανών πολιτών που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, ενώ υπογράμμισαν την «ανάγκη» τα μέρη στο Αφγανιστάν «να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Μία εβδομάδα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, χιλιάδες άνθρωποι συνέχιζαν χθες να προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα με κάθε τρόπο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, ενώ οι επιχειρήσεις εκκένωσης των κρατών της Δύσης διεξάγονταν υπό δύσκολες συνθήκες. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την πλευρά τους οι Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν ότι οι ξένες δυνάμεις δεν έχουν ζητήσει παράταση της προθεσμίας για την αποχώρησή τους. Ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων εάν απαιτηθεί αυτό στο πλαίσιο της επιχείρησης απομάκρυνσης αμερικανών, ξένων και αφγανών πολιτών. 

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι και η Ιαπωνία στέλνει στρατιωτικό αεροσκάφος στην Καμπούλ για να επαναπατρίσει πολίτες της.

Πίεση για νέες κυρώσεις στους Ταλιμπάν
 

Η Βρετανία θα πιέσει αύριο στην G7 να επιβληθούν νέες κυρώσεις στους Ταλιμπάν.  Από πλευράς προέδρου Μπάιντεν, γνωστοποιήθηκε ότι υποστηρίζονται οι πιέσεις του Λονδίνου για επιβολή νέων κυρώσεων στους Ταλιμπάν στην περίπτωση που διαπράξουν βιαιότητες.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες, Κυριακή, στους δημοσιογράφους ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν αναλάβει δράση κατά των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που ελέγχουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ και ότι έχουν σε μεγάλο βαθμό τηρήσει την υπόσχεσή τους να αφήνουν τους Αμερικανούς να προσεγγίζουν στο αεροδρόμιο με ασφάλεια.

Σε ερώτηση αν θα υποστηρίξει τις βρετανικές πιέσεις για κυρώσεις σε περίπτωση που οι Ταλιμπάν διαπράξουν βιαιότητες, ο Μπάιντεν δήλωσε, «Η απάντηση είναι ναι. Εξαρτάται από τη συμπεριφορά».

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι ηγέτες της G7 θα μπορούσαν να επεξεργαστούν κοινή προσέγγιση απέναντι στους Ταλιμπάν, ενώ ο ίδιος έχει ήδη διεξαγάγει διμερείς συζητήσεις με τον Τζόνσον, την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Πάντως, θεωρείται απίθανη η άμεση υιοθέτηση κυρώσεων από την G7, την οποία συγκροτούν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία.

Ο βρετανός ΥΠΕΞ, ο Ντόμινικ Ράαμπ, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις για να ασκηθεί πίεση στο ισλαμιστικό κίνημα.