7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

G7: Διπλάσιο το κόστος της κλιματικής αλλαγής από αυτό της πανδημίας

G7: Διπλάσιο το κόστος της κλιματικής αλλαγής από αυτό της πανδημίας
Shutterstock

Οι ανεπτυγμένες χώρες θα καταγράφουν απώλειες ύψους 5 τρισ. δολ. το χρόνο μέχρι το 2050, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας παγκοσμίως. Το κόστος θα είναι διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο από την πανδημία του COVID 19.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Oxfam και του ινστιτούτου Swiss Re, την οποία δημοσιεύει σήμερα Δευτέρα ο Guardian, ακόμα χειρότερα θα είναι τα πράγματα για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Αναλυτικά, αν ο κόσμος δεν καταφέρει να περιορίσει ουσιαστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 2,6 βαθμούς Κελσίου, οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες του G7 πρόκειται να χάσουν 8,5% του ετήσιου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος τους ή συνολικά 5 τρισ. δολ. από τις οικονομίες τους ετησίως.

Δραματικές συνέπειες 

Οι οικονομίες των κρατών του G7 συρρικνώθηκαν κατά 4,2% κατά μέσο όρο εξαιτίας του κορονοϊού, δηλαδή το υποδιπλάσιο των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, η Βρετανία αναμένεται να χάσει το 2050 6,5% του ΑΕΠ της.

Αλλού οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο δραματικές, με τη Νότια Κορέα να χάνει το 10% της οικονομίας της, το ΑΕΠ της Αυστραλίας να συρρικνώνεται κατά 12,5% και την ινδική οικονομία να μικραίνει κατά 25%.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε ενόψει της συνόδου του G7 την Παρασκευή στη νοτιοδυτική Αγγλία. Σημειώνεται ότι η Βρετανία πρόκειται να φιλοξενήσει σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκόβη, τον προσεχή Νοέμβριο.