G7: 25 εκατ. τόνοι αποκλεισμένοι στην Ουκρανία - Στόχος η επισιτιστική ασφάλεια

G7: 25 εκατ. τόνοι αποκλεισμένοι στην Ουκρανία - Στόχος η επισιτιστική ασφάλεια

Οι υπουργοί Εξωτερικών από την ομάδα των πλούσιων εθνών της G7 στοχεύουν να δώσουν αυτό που η Γερμανία αποκάλεσε «ισχυρό μήνυμα ενότητας» καθώς συναντώνται την Παρασκευή για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, τους φόβους ότι η σύγκρουση μπορεί να επεκταθεί στη Μολδαβία και ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει τις παγκόσμιες τιμές για τα σιτηρά, τα μαγειρικά έλαια, τα καύσιμα και τα λιπάσματα στα ύψη, με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών να προειδοποιούν ότι οι αυξήσεις των τιμών θα επιδεινώσουν την επισιτιστική κρίση ιδιαίτερα στην Αφρική. Η εισβολή της Ρωσίας έχει διαταράξει τη ναυτιλία στη Μαύρη Θάλασσα, μια σημαντική οδό για σιτηρά και άλλα εμπορεύματα, περιορίζοντας τις εξαγωγές.

«Υπάρχουν αποκλεισμένοι 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, κάτι που σημαίνει τροφή για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που χρειάζονται επειγόντως, κυρίως στις αφρικανικές χώρες και στη Μέση Ανατολή», είπε η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ στους δημοσιογράφους. «Γι' αυτό στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα σήμερα: σας βλέπουμε, σας ακούμε και σας υποστηρίζουμε», πρόσθεσε.

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας η G7 να δείξει ότι η Μόσχα είναι η βασική αιτία της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας. "Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες υποστήριξής μας... αλλά θα πρόσθετα ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια σύγκρουση που θα διαρκέσει και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην επισιτιστική ασφάλεια. Πρέπει να δείξουμε ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας προκαλεί την παγκόσμια επισιτιστική κρίση".

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος ήταν οι επτά χώρες να οργανωθούν καλύτερα για να βρουν γρήγορες και αποτελεσματικές απαντήσεις στην επισιτιστική κρίση. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση λόγω κορονοιού , οι υπόλοιποι υπουργοί θα έχουν ως στόχο να καθησυχάσουν τη Μολδαβία. Η χώρα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ρεύμα από τη γειτονική Ουκρανία και τα επεισόδια στα οποία εμπλέκονται φιλορώσοι αυτονομιστές στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας έχουν προκαλέσει διεθνή συναγερμό ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί στα σύνορα.

Σημειώνεται ότι η  ετήσια συνάντηση που διαρκεί μέχρι το Σάββατο συγκεντρώνει κορυφαίους διπλωμάτες από τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα κάστρο 400 ετών στο θέρετρο Weissenhaus της Βαλτικής Θάλασσας.  Δίνοντας το κλίμα της ιδιαίτερων συνθηκών συνεδρίασης, η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ πριν από τη συνάντηση, δήλωσε ότι θα αψηφήσουν τις ρωσικές προσπάθειες να διχάσουν τον κόσμο για την Ουκρανία..

"Ποτέ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου δεν αντιμετωπίσαμε πιο βαθιά πρόκληση εμείς οι εταίροι της G7. Ποτέ πριν δεν ήμασταν πιο ενωμένοι", είπε σε ένα tweet. Στην κορυφή της ατζέντας είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά τις υποσχέσεις των ηγετών της G7 το περασμένο Σαββατοκύριακο να ενισχύσουν την παγκόσμια απομόνωση της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για απαγόρευση ή σταδιακή κατάργηση της αγοράς ρωσικού πετρελαίου.