G20: Νέα εμπλοκή από τις ΗΠΑ για το κλίμα - Συμβιβασμός για τον εμπορικό προστατευτισμό

G20: Νέα εμπλοκή από τις ΗΠΑ για το κλίμα - Συμβιβασμός για τον εμπορικό προστατευτισμό

Χωρίς συμφωνία για το κλίμα έληξε και η Σύνοδος των G20 στο Αμβούργο αφού οι ΗΠΑ αρνήθηκαν και πάλι να δεσμευθούν για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού. Υπήρξε ωστόσο συμβιβασμός για την αντιμετώπιση του εμπορικού προστατευτισμού συμπεριλαμβανομένων των μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των εργαλείων της νόμιμης εμπορικής άμυνας.

Στο ανακοινωθέν σημειώνεται ο σημαντικός ρόλος του διεθνούς εμπορικού συστήματος που στηρίζεται σε κανόνες αλλά και η δέσμευση για την βελτίωση των μηχανισμών διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης κι επίλυσης διαφορών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγελλα Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της, για τη συμφωνία στην G20 αναφορικά με τη διατήρηση των ανοιχτών αγορών και την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού. Εξέφρασε επίσης την χαρά της, για την συμφωνία όλων των άλλων χωρών -πλην των ΗΠΑ- σχετικά με τον μη αναστρέψιμο χαρακτήρα εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού. 

Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των χωρών της ομάδας G-20 που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο επιβεβαιώνει:

Την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων των μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των εργαλείων της νόμιμης εμπορικής άμυνας.

Τον σημαντικό ρόλο του διεθνούς εμπορικού συστήματος που στηρίζεται σε κανόνες.

Την δέσμευση για την βελτίωση των μηχανισμών διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης κι επίλυσης διαφορών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Την δέσμευση όλων των χωρών-μελών της ομάδας G20 πλην των ΗΠΑ, ότι η Συμφωνία του Παρισιού είναι μη αναστρέψιμη, ενώ τα μέλη -πλην των ΗΠΑ- συμφωνούν για την ταχεία εφαρμογή της.

Την συνεργασία των ΗΠΑ με άλλες χώρες, προκειμένου αυτές να βοηθηθούν στην πιο καθαρή κι αποδοτική αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων.

Συμβιβασμός για εμπόριο

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της ομάδας G20 επέτυχαν συμβιβασμό για το εμπόριο αναγνωρίζοντας τόσο το ελεύθερο εμπόριο, όσο και κάποιες καίριες μορφές εμπορικού προστατευτισμού, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Οι ηγέτες της G20 στην διάσκεψη του Αμβούργου, δήλωσαν ότι σχεδιάζουν “να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων όλων των μορφών μη δίκαιης εμπορικής πρακτικής.” Ωστόσο, αναγνώρισαν “τον ρόλο των εργαλείων νόμιμης άμυνας στο εμπόριο,” μετέδωσε το DPA επικαλούμενο αξιωματούχους που είχαν γνώση των εξελίξεων.