G20: Η μεταρρύθμιση της φορολογίας των εταιρειών ψηλά στην ατζέντα

G20: Η μεταρρύθμιση της φορολογίας των εταιρειών ψηλά στην ατζέντα

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 20 (G20) οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών συναντώνται σήμερα Παρασκευή στη Βενετία για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού, με βασικό θέμα στην ατζέντα τους την μεταρρύθμιση της φορολογίας των εταιρειών.

Η G20 αναμένεται να δώσει την πολιτική της έγκριση σε σχέδια για νέους κανόνες όσον αφορά το πού και πόσο θα φορολογούνται οι εταιρείες, τα οποία υποστήριξαν την περασμένη εβδομάδα 130 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ελάχιστος φόρος στο 15%

Η συμφωνία οραματίζεται παγκόσμιο ελάχιστο φόρο εισοδήματος για τις εταιρείες τουλάχιστον 15%, με το ποσοστό αυτό να υπολογίζεται από τον ΟΟΣΑ ότι θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 150 δισ. δολ. σε επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα παγκοσμίως, αλλά πολλές από τις λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η διήμερη σύνοδος, σήμερα και αύριο, Σάββατο, των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Βενετία θα ξεκινήσουν μια συζήτηση όσον αφορά το πώς θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή οι προτάσεις του ΟΟΣΑ με στόχο να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία κατά την σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρώμη τον Οκτώβριο.

Τα μέλη της G20 αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 75% του παγκόσμιου εμπορίου και το 60% του πληθυσμού του πλανήτη, και μεταξύ αυτών βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ινδία.

Αν όλα πάνε βάσει προγράμματος, οι νέοι φορολογικοί κανόνες θα γίνουν δεσμευτική νομοθεσία παγκοσμίως πριν από το τέλος του 2023.

Πέραν της φορολογίας, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 θα συζητήσουν επίσης για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, η οποία, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της Ιταλίας, είναι εξαιρετικά άνιση, με τις δυτικές χώρες να ανακάμπτουν ισχυρά την ώρα που οι αναπτυσσόμενες μένουν πίσω.

«Επικίνδυνη απόκλιση» πλούσιων και αναπτυσσόμενων

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μετέφερε το ίδιο μήνυμα αυτήν την εβδομάδα, λέγοντας ότι υπάρχει μια «επικίνδυνη απόκλιση» μεταξύ πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία του κορονοϊού.

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο στη Βενετία και κατά το πέρας της θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου από την ιταλική προεδρία.