Γ. Ζαββός: Έρχεται νομοσχέδιο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Γ. Ζαββός: Έρχεται νομοσχέδιο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Νομοθετική πρωτοβουλία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το οποίο θα περιέχει διατάξεις, «οι οποίες ενισχύουν την ευρωστία, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ιδιαίτερα τη διαφάνεια του τραπεζικού μας συστήματος» προανήγγειλε για την ερχόμενη εβδομάδα από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός.

Το επίμαχο νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα ανέφερε ενώ έκανε ακόμη γνωστό ότι με το σύστημα «Ηρακλής» έχουν μπει σε ρύθμιση πάνω από 30 δισ. κόκκινα δάνεια, χωρίς να επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος. «Αποδίδουν οι πολιτικές της κυβέρνησης για το κρίσιμο πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» δήλωσε χαρακτηριστικά 

Τόνισε μάλιστα ότι με το σύστημα αυτό, η κυβέρνηση μπόρεσε να προσελκύσει επενδυτές, οι οποίοι θα πάρουν απάνω τους το βάρος αυτής της μείωσης. Σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, με τον ΗΡΑΚΛΗ πατάσσονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι συστημικοί κακοπληρωτές, οι μπαταξήδες, καθώς «υποχρεώνει τις τράπεζες, οι οποίες είχαν σωρευμένα δάνει και δεν είχαν ανοίξει φακέλους διαφόρων επιχειρηματιών, αυτήν τη στιγμή να προσφύγουν και να βρουν σημαντικές λύσεις».

Απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση ο κ. Ζαββός είπε ότι «η προληπτική εποπτεία των συστημικών τραπεζών ασκείται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), που βρίσκεται στη Φρανκφούρτη, και ότι τα στοιχεία που αφορούν σε δάνεια προς συγκεκριμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα «καλύπτονται από υπηρεσιακό επαγγελματικό απόρρητο και δεν κοινοποιούνται στο υπουργείο Οικονομικών».