Γ.Τσίπρας - Ν.Γκαρά: «Δίκαιες οι αντιδράσεις κατά Μηταράκη» - Αντέδρασε ο... ΣΥΡΙΖΑ

Γ.Τσίπρας - Ν.Γκαρά: «Δίκαιες οι αντιδράσεις κατά Μηταράκη» - Αντέδρασε ο... ΣΥΡΙΖΑ

Σε πεδίο εσωκομματικής σύγκρουσης μετατράπηκε η θέση που εξέφρασαν ο Γιώργος Τσίπρας και η Νατάσα Γκαρά με αφορμή την επίθεση που δέχθηκε ο Νότης Μηταράκης στον Έβρο από ακροδεξιά στοιχεία. Έκαναν λόγο για «δίκαιες και αιτιολογημένες» αντιδράσεις για να εισπράξουν την απάντηση από τον Τομέα Δικαιωμάτων του κόμματος, στον οποίο υπάγεται και το προσφυγικό.

Το θέμα ξεκίνησε με την ανακοίνωση των Βουλευτών Γ. Τσίπρα και Ν. Γκαρά, στην οποία μεταξύ άλλων τόνισαν ότι: «Οι κοινωνικές αντιδράσεις που προκάλεσε η επίσκεψη του κ. Μηταράκη στον Έβρο είναι δίκαιες και αιτιολογημένες. Η πολιτική και οι αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για τη δημιουργία νέας υπερμεγέθους δομής μόνιμης διαμονής στα σύνορα του Έβρου προκαλεί αίσθημα ανασφάλειας αλλά και εμπαιγμού στους Εβρίτες».

Αναλυτικά, η δήλωση των βουλευτών Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Τσίπρα και Ν. Γκαρά

«Οι κοινωνικές αντιδράσεις που προκάλεσε η επίσκεψη του κ. Μηταράκη στον Έβρο είναι δίκαιες και αιτιολογημένες. Η πολιτική και οι αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για τη δημιουργία νέας υπερμεγέθους δομής μόνιμης διαμονής στα σύνορα του Έβρου προκαλεί αίσθημα ανασφάλειας αλλά και εμπαιγμού στους Εβρίτες.

Σημειώνουμε ότι παρά την τεράστια πίεση του προσφυγικού-μεταναστευτικού επί ημερών της προηγούμενης διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε τη δημιουργία hot spot ανατολικά του Νέστου, για προφανείς λόγους. Προτάσσοντας την ασφάλεια των συνόρων και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, ακολούθησε τις εισηγήσεις της τότε στρατιωτικής ηγεσίας. Να θυμίσουμε ότι η πολιτική εκείνη εφάρμοζε απόφαση του ΚΥΣΕΑ προ του 2015, δηλαδή προηγούμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησης, την οποία σεβάστηκαν κι εφάρμοσαν όλοι.

Η σημερινή κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της Θράκης, αποφάσισε να μη σεβαστεί αυτή την απόφαση, που αποτελεί εθνική γραμμή. Ενώ οι σχέσεις με τη γείτονα χώρα έχουν σαφέστατα επιδεινωθεί, η ΝΔ με μια απίστευτη ανευθυνότητα σχεδιάζει τη δημιουργία hot spot όχι απλώς ανατολικά του Νέστου, αλλά στο Φυλάκιο Έβρου. Η κυβέρνηση και ο κ. Μηταράκης μπήκαν σε έναν προσχηματικό διάλογο με τους φορείς, με προειλημμένες αποφάσεις, εμπαίζοντας τους κατοίκους.

Κι αναρωτιόμαστε, η κυβέρνηση έχει συναίσθηση τι μπορεί να προκύψει από την υπερδομή που σχεδιάζει στην καρδιά της αμυντικής τοποθεσίας; Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ ρωτήθηκαν; Συμφωνούν με τα επικίνδυνα αυτά σχέδια;

Όταν πρόκειται για επικοινωνιακά σόου, ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του είναι πρώτοι και καλύτεροι. Όταν πρόκειται για την ουσία, αποδεικνύονται πολύ λίγοι. Ο ψευτοπατριωτισμός, η άγνοια και η ανευθυνότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε όλο τους το μεγαλείο!»

Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό του κόμματος και κυρίως από στελέχη που ανήκουν στον τομέα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανάρτησή του ο Πάνος Λάμπρου με τίτλο «Και με τους (ανθρωπο)κυνηγούς και με τους κυνηγημένους;;;» σημειώνει πως ανατριχιάζει από τέτοιου είδους αντιδράσεις και προσθέτει ότι «δεν ήταν δίκαιες ούτε δικαιολογημένες. Κυρίως όμως είναι έξω από τις αρχές και τις αξίες μας. Είναι ενταγμένες σε ένα ανταγωνιστικό και εχθρικό πολιτικό σχέδιο. Είναι κραυγές της άλλης όχθης, υπαρκτής και αντίπαλης».

«Ώστε "είναι δίκαιες και αιτιολογημένες" οι αντιδράσεις κατοίκων της Θράκης, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της Ορεστιάδας για να διαμαρτυρηθούν, όπως είπαν, για την ύπαρξη και επέκταση του ΚΥΤ στην περιοχή; Είναι δίκαιες και αιτιολογημένες οι κραυγές "αλήτες προδότες πολιτικοί", "να μην μπει τίποτα λαθραίο", "Αθήνα γαμ...η ο Έβρος δεν πεθαίνει", "εθνικό έγκλημα", "η Ελλάδα ανήκει στου Έλληνες".... και άλλα, ρατσιστικά, ξενοφοβικά, ακροδεξιά, απαράδεκτα, όχι μόνο ως προς τις αξίες της αριστεράς, αλλά και για κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό άνθρωπο. Αλλά κάποιοι, δυστυχώς από το δικό μας χώρο, θεώρησαν ότι οι αντιδράσεις, με αφορμή την επίσκεψη στην Ορεστιάδα του υπουργού Μετανάστευσης ήταν "δίκαιες και αιτιολογημένες" και φρόντισαν με δημόσιο τρόπο να το ανακοινώσουν! Λοιπόν, δεν ήταν δίκαιες και δεν ήταν αιτιολογημένες. Κυρίως, όμως, είναι έξω από τις αρχές και τις αξίες μας. Είναι ενταγμένες σε ένα ανταγωνιστικό και εχθρικό πολιτικό σχέδιο. Είναι κραυγές της άλλης όχθης, υπαρκτής και αντίπαλης. Η αριστερά δεν είναι με τους πάντες, όπως δεν είναι και η δεξιά. Δεν είμαστε και με τους (ανθρωπο)κυνηγούς και με τους κυνηγημένους. Δεν είμαστε με όποιον βγαίνει στο δρόμο και διαδηλώνει».

Στο θέμα αναφέρθηκε και η Αννέτα Καβαδία με αναλόγου περιεχομένου ανάρτηση που επικεντρώνονται στο γεγονός ότι τα δύο στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθέτησαν ουσιαστικά τα συνθήματα αλλά και την επίθεση σε βάρους του υπουργού δίδοντας άλλοθι σε όσους προέβησαν σε έκτροπα.

Το γεγονός πάντως αναδεικνύει δύο θέματα. Πρώτον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως κεντρική γραμμή να υιοθετεί κάθε αντίδραση ανεξάρτητου περιεχομένου και προέλευσης βάζοντας υπό τον πολιτικό του μανδύα ακόμη και περιπτώσεις όπως η επίθεση σε βάρους του Νότη Μηταράκη

Και δεύτερον ότι στο εσωτερικό του σιγοβράζει ένα συγκρουσιακό καθεστώς μεταξύ των διαφόρων τάσεων και παρά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να πατήσει σε δύο βάρκες οι εκρήξεις θα είναι συνεχείς.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο για την Παιδεία και το σκληρό ροκ που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας έριξε τους τόνους στον εσωκομματικό πόλεμο που όμως παραμένει ανοιχτός.

Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου: «Στον Έβρο δεν τίθεται κανένα θέμα δομής μόνιμης διαμονής»

Το γραφείο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, απαντώντας στη δήλωση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ.  Τσίπρα & Α. Γκαρά, τόνισε πως οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψεύδονται και παραπληροφορούν όταν δηλώνουν ότι τίθεται υπερμεγέθους θέμα δομής μόνιμης διανομής στα σύνορα του Έβρου και κάνει λόγο για υποκρισία από πλευράς του κ. Γ. Τσίπρα. 

Αναλυτικά η δήλωση:

«Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αναστασία Γκαρά και Γιώργος Τσίπρας, ψεύδονται και παραπληροφορούν όταν δηλώνουν ότι τίθεται θέμα «νέας υπερμεγέθους δομής μόνιμης διαμονής στα σύνορα του Έβρου». Όπως πολλές φορές έχει ξεκαθαρίσει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, στον Έβρο δεν τίθεται κανένα θέμα νέας δομής διαμονής αιτούντων άσυλο. Και πολύ περισσότερο “υπερμεγέθους”. Επίσης, στον Έβρο δεν τίθεται κανένα θέμα μόνιμης διαμονής προσφύγων ή μεταναστών. Το ΚΥΤ Φυλακίου είναι δομή ελέγχου και καταγραφής και μόνο.  Όσοι εισέρχονται, μένουν για λίγες ημέρες, όσες διαρκεί ο έλεγχος και η καταγραφή τους. Αυτή είναι η εθνική πολιτική και δεν αλλάζει. Τουλάχιστον όσο είναι στο τιμόνι της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Στον Έβρο, όπως και όπου χρειάζονται αποφάσεις και συνεννόηση, θα συνεχίσουμε το διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία, με σκοπό να υπάρξει λύση. 

Αξίζει να τονιστεί ότι, ο κ. Γιώργος Τσίπρας, στη σημερινή δήλωσή του, χαρακτήρισε τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στον Έβρο κατά την επίσκεψή μου, «δίκαιες και αιτιολογημένες». Τον περασμένο Μάιο, όταν κατά την είσοδό του στο δημαρχείο Μεγάρων του επιτέθηκαν οι πολίτες, η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική του περιφέρεια, καταδίκασαν δημοσίως την επίθεση που δέχθηκε, σημειώνοντας ότι «τέτοιες ενέργειες βλάπτουν την Δημοκρατία την οποία πρέπει όλοι μας να προασπίζουμε”. Ας διαλέξει! 

Επίσης, τότε, στην παρέμβασή του στο δημοτικό συμβούλιο Μεγαρέων, ο κ. Τσίπρας είχε ταχθεί κατά του σχεδιασμού να φτιαχτεί δομή φιλοξενίας στη Νέα Πέραμο, δηλαδή στην εκλογική του περιφέρεια. Ενώ δηλαδή σήμερα πρεσβεύει, ορθά, την μην παραμονή στον Έβρο, όταν εκκληθεί να συμβάλει με την δημιουργία δομής στην εκλογική του περιφέρεια για να αποσυμφορηθεί ο Έβρος, τότε πρόταξε το μικροπολιτικό συμφέρον… Υποκρισία».