7ος χρόνος, ημέρα 2104η
Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021

Γ. Τούντας για πανδημία: Είμαστε στην κορύφωση, τις επόμενες ημέρες θα έχουμε κάμψη

Γ. Τούντας για πανδημία: Είμαστε στην κορύφωση, τις επόμενες ημέρες θα έχουμε κάμψη

Αν δεν δούμε πώς θα εξελιχθεί η επιδημία τις επόμενες 15 ημέρες, είναι δύσκολο να κάνει κανείς την πρόβλεψη τόνισε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, αναφορικά με το μερικό άνοιγμα της αγοράς, ενώ για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα, τόνισε πως βρισκόμαστε στην κορύφωση και θα εξαρτηθεί από το πότε θα ξεκινήσει η κάμψη.

«Αν δεν μας εκπλήξει δυσάρεστα το άνοιγμα της αγοράς και αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις ότι θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε φάση κάμψης του επιδημικού κύματος το επόμενο διάστημα, τότε ασφαλώς θα μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να μετακινηθούμε από νομό σε νομό το Πάσχα. Αλλά είναι λίγο νωρίς να το προβλέψουμε», ανέφερε μιλώντας στο «Θέμα 104,6»

Για τα self test ανέφερε πως δεν έχουμε ακόμα εικόνα σε τι βαθμό θα γίνονται και σε τι βαθμό θα ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ για τα θετικά κρούσματα, πόσα από αυτά θα επιβεβαιώνονται με μοριακές εξετάσεις, σημειώνοντας ότι σε σχέση με τα rapid test είναι λιγότερο αξιοπιστία, ωστόσο, όπως τόνισε, έστω αν διαγνώσουμε λίγα ή περισσότερα κρούσματα αυτό θα βοηθήσει στην απομόνωσή τους, στον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας.

«Εκτιμώ ότι αυτές τις ημέρες είμαστε στη φάση της σταθεροποίησης, νομίζω ότι είμαστε ήδη στην κορύφωση. Το ότι ακόμα έχουμε μία αυξητική τάση στους διασωληνωμένους και τους θανάτους είναι διότι αυτά τα δύο σκληρά επιδημιολογικά δεδομένα αντανακλούν την κατάσταση την ιδανική και την έκταση της επιδημίας προ 15-20 ημερών», επισήμανε σε άλλο σημείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουμε να βλέπουμε την κάμψη, εκτός απροόπτου. «Αυτό που με ανησυχεί είναι το πως θα λειτουργήσει ο κόσμος σε αυτήν τη χαλάρωση που θα έχουμε από τη Δευτέρα, το πόσο θα κρατήσουν τα μέτρα και θα είμαστε πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις μας για να μη δημιουργήσουμε νέες εστίες ανάφλεξης», πρόσθεσε.

Για το καλοκαίρι είπε ότι μέσα στον Ιούλιο θα έχει σβήσει αυτό το επιδημικό κύμα, ακόμα και αν δεν έχουμε φτάσει στη συλλογική ανοσία που πιστεύω ότι είμαστε σε θέση να φτάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού, ενώ τον Ιούλιο θα σβήσει το κύμα, για να διευκρινίσει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε φτιάξει το τείχος που δεν θα αφήνει περιθώρια να διαδοθεί ο ιός.