ΓΔ: 910,21 -1,21 (-0,13 %)

Τζίρος: 93,24 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 910,21 -1,21 (-0,13 %)

Τζίρος: 93,24 εκατ. €   RT

Γ. Τούντας: Έπρεπε να γίνει ένα 20ήμερο ολικό lockdown μετά τις γιορτές

Γ. Τούντας:  Έπρεπε να γίνει ένα 20ήμερο ολικό lockdown μετά τις γιορτές

Την πρόταση να γίνει ένα ολικό lockdown διάρκειας είκοσι ημερών αμέσως μετά τα Χριστούγεννα αποκάλυψε ότι είχε κάνει ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας, ενώ τόνισε ότι πλέον ξέφυγε ο ιός και γι’ αυτό χρειάζεται νέα παρέμβαση με περιοριστικά μέτρα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα, ο κ. Τούντας διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να περιμένουμε έναν δύσκολο Φεβρουάριο με αύξηση νοσηλευομένων, διασωληνωμένων και θανάτων, ενώ προσδιόρισε μία πρώτη κάμψη της πανδημίας για τον Μάρτιο και μετά τον Απρίλιο.

Για τη διάρκεια του lockdown που συζητείται τώρα ο κ. Τούντας είπε ότι εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας, ωστόσο εκτίμησε ότι δεν πάμε σε τρίτο κύμα, καθώς γίνονται εμβολιασμοί. Τοποθέτησε χρονικά την επίτευξη της ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, ενώ συνέστησε χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη το εμβόλιο της AstraZeneca.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, πρέπει να στελεχωθεί και με άλλες ειδικότητες. «Η μάχη με την πανδημία κερδίζεται στην κοινότητα όχι τα νοσοκομεία», τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, η δημόσια Υγεία, παρέχει τη δυνατότητα μιας διατομεακής επιστημονικής συνεργασίας με εξειδικευμένα στελέχη από διάφορους κλάδους που θα δίνει τη δυνατότητα για καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα.

Τέλος, ο κ. Τούντας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι είμαστε πολύ κοντά στην αντιμετώπιση του κινδύνου, λόγω των εμβολίων, εκτίμησε ότι η δυσκολία θα διαρκέσει ακόμη 2-3 μήνες, μέχρι να γίνει η κατάκτηση της ανοσίας, «Είναι κρίμα να χαθούν ζωές επειδή δεν αντέχουμε λίγο ακόμα», κατέληξε.