Καθυστερήσεις στο εμβόλιο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη
Γιάννης Στουρνάρας

Καθυστερήσεις στο εμβόλιο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Mια πιθανή καθυστέρηση στην διανομή του εμβολίου κατά του κορονοϊού είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή της Ευρωζώνης σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα. 

Μιλώντας στο CNBC ο κ. Στουρνάρας που είναι και μέλος της ΕΚΤ σχολίασε ότι «Ίσως υπάρξουν καθυστερήσεις στον εμβολιασμό που προς το παρόν δεν είναι εμφανείς» για να προσθέσει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να αποφανθεί για την έγκριση του εμβολίου των BionTech/Pfizer στις 29 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορημένη πηγή, πράγμα που σημαίνει ότι η διανομή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σχεδόν απίθανο να ξεκινήσει πριν από τον Ιανουάριο, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Το CNBC στο άρθρο του αναφέρθηκε και στην ΕΚΤ σημειώνοντας ότι η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι παρά την πρόοδο στα εμβόλια Covid-19, θα μπορούσαν να υπάρξουν «επαναλαμβανόμενοι κύκλοι εξάπλωσης του ιού και περιοριστικών μέτρων».

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ ο κ. Στουρνάρας είπε «Όλα θα είναι στο τραπέζι» όταν ρωτήθηκε για το ποια εργαλεία θα αλλάξει η ΕΚΤ στις 10 Δεκεμβρίου. «Αλλά φαίνεται πιθανό κατά την άποψή μου ότι τα εργαλεία που ήταν επιτυχημένα από την αρχή της πανδημίας - τα οποία ήταν το PEPP και τα TLTROs - νομίζω ότι αυτά τα δύο θα είναι υποψήφια για αναπροσαρμογή, χωρίς φυσικά να αποκλείεται τίποτα», συμπλήρωσε.