Γ. Στόλτενμπεργκ: Με ανησυχεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας

Γ. Στόλτενμπεργκ: Με ανησυχεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος σημείωσε πως για την Συμμαχία είναι πολύ σημαντική η αποκλιμάκωση και η αποφυγή ενδεχόμενου επεισοδίου μεταξύ συμμάχων.

Αναλυτικότερα, κατά την συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε ο κ. Στόλτενμπεργκ ενόψει της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 22 και 23 Οκτωβρίου, ανέφερε πως ανησυχεί για την ένταση που επικρατεί ανάμεσα σε δύο μέλη της Συμμαχίας, την Ελλάδα και την Τουρκία, τονίζοτας παράλληλα πως «τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι δύο σημαντικοί εταίροι της Συμμαχίας, συμβάλλουν στο ΝΑΤΟ με διαφορετικούς τρόπους και εκτιμάμε τη συμβολή τους», εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, σημείωσε ότι «είδαμε αυξημένες εντάσεις» και «για το ΝΑΤΟ αυτό που είναι σημαντικό είναι να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων, να υπάρξει αποκλιμάκωση και να αποφευχθεί κάποιο επεισόδιο ή ατύχημα μεταξύ συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο». Για το λόγο αυτό, συνέχισε, «πρόσφατα υπήρξε συμφωνία ενός μηχανισμού αποτροπής στρατιωτικής σύγκρουσης όπου η Ελλάδα και η Τουρκία επανέλαβαν την υποστήριξη τους στις υπάρχουσες διαδικασίες για τη συμπεριφορά στη θάλασσα και τον αέρα, ενώ δημιουργήθηκε και μια κόκκινη γραμμή».

Ο γγ του ΝΑΤΟ προσέθεσε ότι «όλα αυτά έχουν ως στόχο την ελαχιστοποίηση του κινδύνου επεισοδίου ή ατυχήματος, ενώ εάν κάτι τέτοιο συμβεί να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην φύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου και δημιουργηθούν πραγματικά επικίνδυνες καταστάσεις».

AP Photo/Petros Giannakouris