Γ. Στόλτενμπεργκ: Αξιόπιστη η εκδοχή της κατάρριψης του Boeing από το Ιράν

Γ. Στόλτενμπεργκ: Αξιόπιστη η εκδοχή της κατάρριψης του Boeing από το Ιράν

Την εκτίμηση ότι δεν υφίσταται «κανένας λόγος να μην πιστέψει» κάποιος τις πληροφορίες προερχόμενες από σειρά δυτικών χωρών, σύμφωνα με τις οποίες η συντριβή του Boeing των Ουκρανικών Αερογραμμών ενδέχεται να οφείλεται σε κατά λάθος εκτόξευση ιρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου, εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες όσον αφορά τις πληροφορίες μας αλλά αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να μην πιστέψουμε τις πληροφορίες που είδαμε σε διάφορες πρωτεύουσες των συμμάχων του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ από τις Βρυξέλλες.

Οι χώρες αυτές «εξέφρασαν τις ανησυχίες τους όσον αφορά πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το αεροπλάνο μπορεί να καταρρίφθηκε από την ιρανική αντιαεροπορική άμυνα», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς επιβεβαιώνουν πως η πτήση PS752 των Ουκρανικών Αερογραμμών πέραν πάσης αμφιβολίας έχει καταρριφθεί από ιρανικό πύραυλο, πιθανόν κατά λάθος. Παράλληλα, η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι επίσης διαθέτει πληροφορίες προς κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, με την Τεχεράνη να εξακολουθεί να διαψεύδει κατηγορηματικά την εκδοχή αυτή.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ υπογράμμισε την ανάγκη «ενδελεχούς έρευνας, της διακρίβωσης όλων των γεγονότων» και τη σημασία «μιας πλήρους συνεργασίας εκ μέρους των Ιρανών σε μια τέτοιου είδους έρευνα».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις κατά την άφιξή του στην έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη.

Η αεροπορική τραγωδία με 176 νεκρούς, στην πλειονότητά τους Ιρανο-Καναδοί αλλά και Αφγανοί, Βρετανοί, Σουηδοί και Ουκρανοί, σημειώθηκε την Τετάρτη, μερικές ώρες μετά τις ρίψεις πυραύλων από την Τεχεράνη εναντίον βάσεων που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ.

Φωτογραφία: AP