Γ. Σταθάκης: Ο κύκλος της μεγάλης ύφεσης έκλεισε οριστικά και η οικονομία αλλάζει σελίδα

Γ. Σταθάκης: Ο κύκλος της μεγάλης ύφεσης έκλεισε οριστικά και η οικονομία αλλάζει σελίδα

Ο κύκλος της μεγάλης ύφεσης έκλεισε οριστικά και η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα και τροχιά, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκης στη διάρκεια εκδήλωσης, με τίτλο: “Τα βήματα του επιχειρείν”, που διοργανώθηκε από στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ.

Στη εκδήλωση παρευρέθηκαν και διατύπωσαν ερωτήματα προς τον υπουργό και προς αρμόδιους γενικούς γραμματείς εκπρόσωποι επιμελητηρίων και επιχειρήσεων, ενώ ο κ. Σταθάκης στην αρχική του τοποθέτηση επισήμανε ότι οι θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία ενισχύονται, εκτός των άλλων και από την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και από την χαλάρωση των capital controls.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να καταστεί περισσότερο εξωστρεφής και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα στο να υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ των παραγωγικών κλάδων. “Ο τουρισμός πρέπει να έχει περισσότερη σύνδεση και συνεργασία με τον αγροτοδιατροφικό σύστημα, ο τομέας της υγείας με τις φαρμακοβιομηχανίες, κ.ο.κ.”, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και ειδικότερα στο θέμα των δημοσίων συμβάσεων, πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων φέρνει μεγάλες τομές στο χώρο των επιχειρήσεων, ενώ για το νέο αναπτυξιακό νόμο επισήμανε ότι καταργεί το οριζόντιο των επιδοτήσεων και ότι είναι απόλυτα προσανατολισμένος στις μικρομεσαίες και στις καινοτόμες επιχειρήσεις. “Όλες οι μεταρρυθμίσεις που κάνουμε στοχεύουν στο να υπάρχουν κανόνες διαφάνειας και προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος και αυτό έγινε και με τις τηλεοπτικές άδειες”, ανέφερε.

Ο γγ Βιομηχανίας, Χρήστος Ζαφείρης, αναφερόμενος στο καθεστώς αδειοδότησης επιχειρήσεων, το οποίο ίσχυε μέχρι σήμερα, ήταν πολύπλοκο, απόλυτα γραφειοκρατικό και εχθρικό προς τους νέους επιχειρηματίες. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι υπήρχαν δεκάδες νομοθετήματα, ακόμα και βασιλικά διατάγματα τα οποία, όπως τόνισε, αποτελούσαν τροχοπέδη για τηn εξασφάλιση αδειοδότησης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ο γγ του υπουργείου, Ηλίας Ξανθάκος και οι γγ Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης και Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Παναγιώτης Κορκολής, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις εκπροσώπων φορέων, οι οποίες αφορούσαν τη λειτουργία των επιμελητηρίων, το νέο αναπτυξιακό νόμο, τη φορολόγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων, κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ