8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Γ. Σταθάκης: Κατατίθενται σήμερα οι συμβάσεις για τους υδρογάνθρακες

Γ. Σταθάκης: Κατατίθενται σήμερα οι συμβάσεις για τους υδρογάνθρακες

Σήμερα κατατίθενται στη Βουλή για κύρωση οι συμβάσεις για την παραχώρηση τεσσάρων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας για έρευνες υδρογονανθράκων που είχαν υπογραφεί το προηγούμενο διάστημα, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σήμερα στο Athens Energy Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Πρόκειται για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανία (έχει κατακυρωθεί στην Energean), Αρτα - Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησος (ΕΛΠΕ) και τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο (κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ).

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την παραχώρηση άλλων δύο θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη για τις οποίες η εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι ανοιχτή ως το Μάρτιο.

Η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων είναι ένας από τους τέσσερις στόχους της ενεργειακής πολιτικής που περιέγραψε ο κ. Σταθάκης. Οι άλλοι τρεις είναι η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο, η δημιουργία πολλαπλών σημείων εισόδου φυσικού αερίου και η ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο με έργα όπως ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει εφέτος, η αναβάθμιση του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα και η δημιουργία νέου στην Αλεξανδρούπολη, ο αγωγός φυσικού αερίου East Med.

«Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Σταθάκης, έχει την δυνατότητα να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και θα συνεχίσει να παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή».

Για διετή καθυστέρηση στην κύρωση των συμβάσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας, πρώην υπουργός Ανάπτυξης την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις.

Η Κύπρος έχει προσελκύσει τεράστιες ενεργειακές εταιρίες για έρευνες και το κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο που ανακαλύφθηκε πριν από τρία χρόνια έχει περάσει στο στάδιο της εκμετάλλευσης ενώ στην Ελλάδα εκκρεμεί η κύρωση των συμβάσεων, ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news