Γ. Σταθάκης: Η διαπραγμάτευση με την τρόικα για τη ΔΕΗ έχει ξεκινήσει

Γ. Σταθάκης: Η διαπραγμάτευση με την τρόικα για τη ΔΕΗ έχει ξεκινήσει

Την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για τη διαδικασίας πώλησης μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες με στόχο να μειωθεί το μερίδιο της εταιρείας στην παραγωγή ενέργειας με καύσιμο το λιγνίτη κατά 40% ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στη Βουλή.

Δίχως να δώσει στοιχεία για την πρόταση της ελληνικής πλευράς, ο υπουργός τόνισε (μετά από ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης) ότι προφανώς έχει ανοίξει η «διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για την τρίτη αξιολόγηση», αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει «τι συζητάμε, αφού ακόμα υπάρχουν ανοικτά μέτωπα».  

Την ίδια ώρα, παρείχε διαβεβαιώσεις ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας απέχουν κατά πολύ από την εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει η ΝΔ. «Η ΔΕΗ θα σωθεί. Πρέπει να σωθεί. Θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας του συστήματός μας για πολλά χρόνια ακόμα με τη στήριξη των εργαζομένων της. Τα όποια υπαρκτά προβλήματα θα ξεπεραστούν», είπε και εξέφρασε  την πεποίθησή του ότι η πώληση αυτή θα γίνει με διαδικασία και τίμημα, τα οποία θα αποφέρουν οφέλη για τη ΔΕΗ.

«Είναι σαφής η δέσμευσή μας ότι θα προχωρήσουμε. Και παρά τα όσα ακούγονται ότι δεν υπάρχουν αγοραστές, θα γίνει ομαλά η διαδικασία και στο τέλος της ημέρας θα επιφέρει και οφέλη για τη ΔΕΗ από την άποψη της αποτίμησης αυτών των πάγιων στοιχείων της και την προσέλκυση ικανοποιητικού τιμήματος. Άρα η δυναμική της ΔΕΗ δεν επηρεάζεται. Ίσα ίσα θα προσαρμοστεί σε μία πραγματικότητα που αίρει το μονοπώλιο της, αλλά τη διατηρεί ως βασικό πυλώνα του συστήματος», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με το μέλλον της εταιρείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν υπάρχει μέθοδος αναβάθμισης με αέρα κοπανιστό να μας το πείτε να κατοχυρώσετε και την πατέντα».

Αλέξανδρος Διαμάντης

Φωτογραφία: SOOC