G. Schroeder: Κάποιοι θέλουν να σπρώξουν τη Γερμανία σε νέο «Ψυχρό Πόλεμο»

G. Schroeder: Κάποιοι θέλουν να σπρώξουν τη Γερμανία σε νέο «Ψυχρό Πόλεμο»

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Gerhard Schroeder απάντησε σε αυτούς που τον επικρίνουν επειδή δέχθηκε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της κρατικής ρωσικής εταιρείας Rosneft, επισημαίνοντας ότι κάποιοι από τους επικριτές του θέλουν να σπρώξουν τη Γερμανία σε έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο».

Μεταξύ των επικριτών του Gerhard Schroeder είναι και η διάδοχός του στην καγκελαρία Angela Merkel, που πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία διεκδικώντας τέταρτη θητεία, ενώ ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία Martin Schulz δέχεται πιέσεις να πάρει αποστάσεις από τον Schroeder.

Ο διορισμός του Schroeder στο διοικητικό συμβούλιο της πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, εναντίον της οποίας έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση για τον ρόλο της Μόσχας στην κρίση στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει σάλο στη Γερμανία, όπου πολλοί φοβούνται μια ρωσική παρέμβαση στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο ο πρώην καγκελάριος, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Ρότενμπουργκ, επεσήμανε ότι ο γερμανικός Τύπος παρουσιάζει με στρεβλό τρόπο τη Rosneft, ενώ αναρωτήθηκε αν θα αντιμετώπιζε τις ίδιες επικρίσεις αν είχε επιλέξει να εργαστεί για μια αμερικανική εταιρεία.

«Φανταστείτε να μου είχαν προτείνει να εργαστώ όχι για τη Rosneft, αλλά για την Exxon στις ΗΠΑ», είπε ο Schroeder. «Κανείς δεν θα αναρωτιόταν για τα πραγματικά μου κίνητρα», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση που του έθεσε ένας υποψήφιος βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), κόμμα στο οποίο άνηκε και ο ίδιος ο πρώην καγκελάριος.

«Είναι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, με σημαντικούς δεσμούς με τη Γερμανία», συνέχισε. «Δεν είναι το μακρύ χέρι του Κρεμλίνου. Είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, αλλά και η BP είναι μέτοχος (…) και το Κατάρ είναι μέτοχος», τόνισε.

Ο Schroeder έχει χαρακτηριστεί «Gazprom Γκερντ» για τις σχέσεις του με τη Gazprom, μια άλλη μεγάλη, κρατική, ρωσική εταιρεία ενέργειας.

Ωστόσο ο 73χρονος πρώην καγκελάριος δεν κρύβει τη φιλία του με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin και επισημαίνει ότι τελικά απεδείχθη ότι είχε δίκιο όταν αποφάσισε να αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ιράκ που ξεκίνησε το 2003 ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος George Bush. Αναφέρεται μάλιστα σε αυτό το γεγονός για να εξηγήσει ότι είναι σίγουρος πως τελικά θα αποδειχθεί ότι έχει δίκιο και στο θέμα της Ρωσίας.

Η Merkel πάντως δήλωσε ότι «δεν ήταν σωστή» η απόφαση του Schroeder να αναλάβει θέσεις σε εταιρείες μετά την αποχώρησή του από τη γερμανική πολιτική σκηνή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου SOOC