7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Γ. Πλακιωτάκης: Η κυβέρνηση δημιούργησε ένα ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας της κρουαζιέρας

Γ. Πλακιωτάκης: Η κυβέρνηση δημιούργησε ένα ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας της κρουαζιέρας

«Η κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτητα σε σχέση με άλλα κράτη, δημιουργώντας ένα ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας της κρουαζιέρας και με βάση την περσινή εμπειρία αναθεωρήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Τουρισμού και τους ειδικούς επιστήμονες δημιουργήσαμε ένα ασφαλές πλαίσιο προστασίας τόσο των μελών των πληρωμάτων όσο και των επιβατών» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Οργανισμό Λιμένα Λαυρίου, με αφορμή την επανέναρξη της κρουαζιέρας από το λιμάνι του Λαυρίου και την πρώτη προσέγγιση του κρουαζιερόπλοιου CelestyalCrystal.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα και στο λιμάνι του Λαυρίου. Η κρουαζιέρα είναι ένας τομέας που επλήγη σημαντικά την περίοδο της πανδημίας όπως και κατ επέκταση οι τοπικές οικονομίες και κοινωνίες» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση στο πεδίο των λιμένων έλαβε εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι τα λιμάνια έχουν έτοιμα επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση κρουσμάτων Covid-19 αναφέροντας ότι έγινε και η κατηγοριοποίηση των λιμένων, σε λιμάνια έναρξης κρουαζιέρας, σε λιμάνια ενδιάμεσων προορισμών και σε λιμάνια καταφυγής, όπου πλέον κάθε πλοίο όταν αντιμετωπίζει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να καταφύγει.

«Δημιουργούμε ένα ασφαλές πλαίσιο προστασίας των μελών των πληρωμάτων και των επιβατών» υπογράμμισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης ένα σημαντικό μέρος των νησιωτών έχει εμβολιαστεί και αυτό δημιουργεί μία ασπίδα προστασίας όχι μόνο για τους ίδιους τους νησιώτες αλλά και για τους επισκέπτες της κρουαζιέρας.

«Θωρακίσαμε τα νησιά μας, τα μέλη των πληρωμάτων τους επιβάτες και τα λιμάνια» τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συνεργασία που είχε το Υπουργείο Ναυτιλίας με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Λαυρίου.

Στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης του λιμανιού του Λαυρίου ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι σύντομα σε συνεργασία με το γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Ευάγγελο Κυριαζόπουλο θα εγκριθεί η δημιουργία επτά νέων πλωτών προβλητών στο λιμάνι του Λαυρίου όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν περισσότερα από 200 σκάφη αναψυχής κάτι που θα αναβαθμίσει και το ρόλο του λιμανιού.

Είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εργασίες σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο και σκάφη αναψυχής ψάχνουν χώρους φιλοξενίας. Ο υπουργός Ναυτιλίας κάλεσε για άλλη μία φορά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν καθώς όπως δήλωσε «είναι το μοναδικό όπλο να κερδίσουμε τον πόλεμο με την πανδημία». «Είναι μία πράξη ευθύνης απέναντι στους εαυτούς μας και απέναντι στην κοινωνία. Να έχουμε όλοι μια καλή και ασφαλή τουριστική περίοδο και είμαι βέβαιος ότι αυτή την τουριστική περίοδο θα ζήσουμε στοιχεία κανονικότητας» είπε.

«Είναι μεγάλη τιμή για όλους εμάς που εργαζόμαστε στον κλάδο του τουρισμού στην Ελλάδα, να βλέπουμε την επιστροφή των πλοίων της Celestyal Cruises στις ελληνικές θάλασσες, αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Χάρης Θεοχάρης.

«Η επανέναρξη της κρουαζιέρας, σύμφωνα με τις νέες μας οδηγίες για τα ανανεωμένα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας και η ισχυρή δέσμευση προς την Ελλάδα, από τον κλάδο της κρουαζιέρας γενικότερα, αποτελεί περαιτέρω απόδειξη του πόσο ανθεκτική είναι η Ελλάδα και πόσο γρήγορα μπορούμε να επαναφέρουμε μια αίσθηση κανονικότητας - ακριβώς πάνω στην ώρα για τη θερινή ταξιδιωτική περίοδο».

«Βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους αυτής της ταλαιπωρίας που χτύπησε και την κρουαζιέρας μας. Η λέξη κλειδί είναι η ασφάλεια και η Ελλάδα κέρδισε αυτό το στοίχημα κερδίζοντας διεθνείς διακρίσεις» ανέφερε από την πλευρά της η υφυπουργός Τουρισμού - Σοφία Ζαχαράκη. «Δεν είναι λίγο το γεγονός ότι ο υπουργός πήγε στο Μεξικό και έφερε τη βράβευση που αποδίδεται προφανώς στους εργαζομένους και τους επιχειρηματίες του τουρισμού για την πιο ασφαλή χώρα επανεκκίνησης του τουρισμού και αυτό αφορά και την κρουαζιέρα μας με επικαιροποιημένα πρωτόκολλα» τόνισε.

Η υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις καινούργιες ευκαιρίες αξιοποίησης που διεκδικεί το λιμάνι του Λαυρίου με στόχο τη διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος, προσθέτοντας ότι «θέλουμε και αυτή η πόλη να γίνει τουριστικό προορισμός».

«Θα είναι μία χρονιά που θα έχουμε πολλές προκλήσεις. Ευελπιστούμε να πάμε καλύτερα στον τουρισμό και θα πάμε και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να το λέμε καθώς και ο πρωθυπουργός μας ηγήθηκε του ψηφιακού πιστοποιητικού για να μπορούμε να μετακινούμαστε πιο εύκολα» τόνισε.

«Εμβολιαζόμαστε γιατί κερδίζουμε ξανά την ελευθερία μας διεκδικήσουμε ξανά τις πρώτες θέσεις που είμαστε περήφανοι που η Ελλάδα μας μπορεί να προσφέρει» δήλωσε η κ. Ζαχαράκη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν παρευρέθηκαν επίσης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, o βουλευτής Αττικής, Βασίλειος Οικονόμου, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Θανάσης Αυγερινός, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτριος Λουκάς.

Τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου εκπροσώπησε η πρόεδρος του, Ιωάννα Κουλουβράκη και ο διευθύνων σύμβουλος, Γεώργιος Βακόνδιος, καθώς και τα μέλη, Σταύρος Παπασταυρόπουλος και Δημήτριος Λεμονάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ