Γ. Πλακιωτάκης για ΟΛΠ: Αφετηρία μίας νέας εποχής για την κρουαζιέρα στη χώρα μας    

Γ. Πλακιωτάκης για ΟΛΠ: Αφετηρία μίας νέας εποχής για την κρουαζιέρα στη χώρα μας    

Για την αφετηρία μίας νέας εποχής για την κρουαζιέρα στη χώρα μας, που ενδυναμώνει τη θέση και το ρόλο του λιμανιού του Πειραιά, στον παγκόσμιο χάρτη, έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά τη σημερινή τελετή έναρξης εργασιών επέκτασης του σταθμού κρουαζιέρας, που θα δημιουργήσει δύο νέες θέσεις πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων «νέας γενιάς», μήκους μεγαλύτερου των 280 μέτρων. 

Πρόκειται για ένα έργο αρχικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 7 του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

Η νότια επέκταση του επιβατικού λιμένα Πειραιά θα δημιουργήσει 2 θέσεις για πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων «νέας γενιάς» μήκους μεγαλύτερου των 280μ. με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 32 μήνες. 

Το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλλει ιδιαίτερα στην αύξηση της δυναμικότητας του λιμένος Πειραιώς ώστε να υποδέχεται τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς και συνεπακόλουθα στην αύξηση του homeporting (εκκίνηση / τερματισμός ταξιδιών κρουαζιέρας από το λιμάνι του Πειραιά), που συνεπάγεται και περισσότερα έσοδα για την τοπική οικονομία.

Σημειώνεται ότι το έργο «Επέκταση Επιβατικού Λιμένα» είναι μία από τις υποχρεωτικές επενδύσεις του συνολικού επενδυτικού σχεδίου της COSCO SHIPPING για τον ΟΛΠ και έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 32 μήνες. 

Ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι στη Μεσόγειο μετέχουν κάθε χρόνο σε κρουαζιέρες περίπου 26 εκατομμύρια επιβάτες, από τους οποίους το 1.100.000 φθάνει στο λιμάνι του Πειραιά. 

«Αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλη είναι η προοπτική, με την ολοκλήρωση των έργων. Η κυβέρνηση συνολικά και ειδικότερα το υπουργείο Ναυτιλίας θεώρησε άμεση προτεραιότητα την έγκριση του master plan του ΟΛΠ, που ολοκληρώθηκε σε μόλις τρεις μόλις μήνες, μετά από χρόνια καθυστερήσεων που κόστισαν στο λιμάνι στην πόλη και την ελληνική οικονομία γενικότερα», ανέφερε.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι στο Λιμάνι του Πειραιά, θα υλοποιηθούν σημαντικά έργα, ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εκ μέρους του πρωθυπουργού επαίνεσε τη διοίκηση του ΟΛΠ, για το γεγονός ότι προχώρησε άμεσα στην έναρξη υλοποίησης του επενδυτικού της πλάνου, με αφετηρία την επέκταση του σταθμού κρουαζιέρας.

Συμπλήρωσε ότι θα ληφθούν και αποφάσεις με στόχο την ενίσχυση του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων που θα ταξιδεύουν στην χώρα μας και στα νησιά μας.

Το πρόγραμμα της ΟΛΠ έχει ως στόχο την επιπλέον αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά, προκειμένου να μπορεί να υποδέχεται κρουαζιερόπλοια όλων των δυνατοτήτων και είναι στο ίδιο πνεύμα με την ανάπτυξη που προσδοκά η χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Yu Zenggang. 

Πρόσθεσε επίσης ότι μετά την ολοκλήρωση αυτού του έργου στο λιμάνι του Πειραιά θα υπάρχουν δύο νέες προβλήτες υποδοχής κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς, μήκους μεγαλύτερου των 280 μέτρων με φέρουσα ικανότητα 60.000 επιβατών.