Γ. Πατούλης: Με ικανοποιητικούς ρυθμούς οι εργασίες στην Κινέτα

Γ. Πατούλης: Με ικανοποιητικούς ρυθμούς οι εργασίες στην Κινέτα

Την ικανοποίησή του για τους ρυθμούς αποκατάστασης της ομαλότητας στην περιοχή της Κινέτας «χάρη και στην άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής», εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, κατά την επιστροφή του από την αυτοψία που πραγματοποίησε νωρίτερα στην περιοχή κλιμάκιο της κυβέρνησης με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, αρμόδιο για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος Δημ. Οικονόμου.

Μηχανήματα της περιφέρειας και του δήμου επιχειρούν συνεχώς για την απομάκρυνση των φερτών υλικών, ενώ κλιμάκια καταγράφουν τις ζημιές σε περιουσίες και οικίες. «Το ζητούμενο είναι να αποκατασταθούν και να αποζημιωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι πληγέντες όπως και να θωρακιστεί αποτελεσματικά η περιοχή», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής, ανακοινώνοντας την πρόθεση της περιφέρειας «να χρηματοδοτήσει τα αντιπλημμυρικά έργα που θα ακολουθήσουν για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον».

Παρών στην αυτοψία και ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, ο οποίος διαβεβαίωσε για την πλήρη αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής και για την σύντομη εξομάλυνση των προβλημάτων και στην περιοχή της Πίκας στο «μάτι του κυκλώνα», όπως το αποκάλεσε.

Ως βασικές αίτιες της καταστροφής που συντελέστηκε εντός περίπου 2- 3 ωρών, ο κ. Σταμούλης ανέφερε τον συνδυασμό της ύπαρξης του καμένου -από τον Ιούλιο του 2018- άνωθεν πευκοδάσους, με την ισχυρή βροχόπτωση (150-200 χιλιοστόμετρα που ισοδυναμούν με την ποσότητα στη διάρκεια μισού έτους). Η έλλειψη ριζικού συστήματος στα καμένα όσο και τα κορμοδέματα παρασύρθηκαν από το νερά και την λάσπη φράζοντας τελείως το ρέμα. «Ουσιαστικά εξαφανίστηκε ο χείμαρρος από τους τόνους των φερτών υλικών», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «εκεί έχουν εστιάσει τα μηχανήματα και τα συνεργεία, προκειμένου να γίνει διάνοιξη και αποκατάσταση των πρανών, ώστε να μην παρεμποδίζεται η απορροή». Ενημέρωσε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία ουσιαστικά έχει αντλήσει τα νερά από τα κτίσματα και τα υπόγεια, ενώ για τον καθαρισμό τους από την απομείνασα λάσπη «θα επιστρατευτούν βοθροφόρα και άλλα ειδικά μηχανήματα».

«Ευτυχώς δεν είχαμε απώλειες και δεν απορρυθμίστηκαν οι ζωές των κατοίκων, καθώς η περιοχή δεν είναι τόσο αστική όσο παραθεριστική και αυτήν την περίοδο σχεδόν αδειανή, ενώ δεν διαθέτει ούτε καν σχολείο», τόνισε ο κ. Σταμούλης. Ωστόσο τα τεχνικά κλιμάκια της περιφέρειας και του δήμου καταγράφουν τα προβλήματα, ενώ επί ποδός είναι και οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου παρέχοντας κάθε είδους βοήθεια, κατέληξε.