Γ. Παπανδρέου: Να αποποινικοποιηθεί η κάνναβη - Η μαριχουάνα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο

Γ. Παπανδρέου: Να αποποινικοποιηθεί η κάνναβη - Η μαριχουάνα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο

Την αποποινικοποίηση της κάνναβης για ιδία χρήση πρότεινε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου στη συζήτηση στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την φαρμακευτική κάνναβη. «Η δική μου άποψη είναι υπέρ της αποποινικοποίησης κάνναβης και για ιατρικούς λόγους και για ιδία χρήση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε προσκληθεί στη Βουλή στην τρίτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, κατά τη διάρκεια της οποίας καταθέτουν την γνώμη τους.

Ο κ. Παπανδρέου για να υποστηρίξει την απελευθέρωση της κάνναβης παρέθεσε «ρεπορτάζ» του Forbes, σύμφωνα με το οποίο τα έσοδα από τη χρήση της κάνναβης θα είναι περίπου 50 δις στην Ευρώπη.

«Στο Κολοράντο έχει δημιουργήσει μέσω της φορολογίας έσοδα πάνω από 600 εκ ευρώ σε ένα χρόνο και έχει δημιουργήσει η νόμιμη βιομηχανία 165 έως 230.000 θέσεις εργασίας Σε μεγάλο βαθμό αυτά τα έσοδα πήγαν σε σχολεία και προς βοήθεια κοινοτήτων με ιδιαίτερα προβλήματα φτώχειας», υποστήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Κατά τον ίδιο στη δημόσια υγεία η χρήση μαριχουάνας έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο, καθώς η νόμιμη πρόσβαση σε μαριχουάνα έχει συνδεθεί με μείωση βλαβών από οπιοειδή ενώ έχουν μειωθεί οι θάνατοι από υπερβολική χρήση.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε και σχετικό πίνακα, όπου παρουσιάζεται η κάνναβη ως μια  από τις λιγότερο επικίνδυνες ουσίες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με την κάνναβη ανοίγουμε την πόρτα για άλλες σκληρές ουσίες είναι μύθος.

«Το ηθικό δίλημμα είναι απλό. Δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά των ναρκωτικών. Ή υπέρ ή κατά χρήσης της κάνναβης, είναι αν οι πολιτικές μας και η πολιτεία σώζουν ζωές ή καταστρέφουν ζωές», είπε κλείνοντας ο Γιώργος Παπανδρέου. 

Αλέξανδρος Διαμάντης

Φωτογραφία intime news