Γ. Μυλόπουλος: Η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα επιτευχθεί με όσα επέβαλαν τα μνημόνια

Γ. Μυλόπουλος: Η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα επιτευχθεί με όσα επέβαλαν τα μνημόνια

"Αν θέλεις κάτι που δεν το έχεις, πρέπει να κάνεις κάτι που δεν το έκανες": με τη φράση αυτή, που αναφέρεται στο βιβλίο του με τίτλο "Τα ...Αν της ανάπτυξης", ο καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, περιέγραψε σήμερα τους λόγους που τον ώθησαν στη συγγραφή, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή εμφανίζεται σαν χώρα "παρανοϊκή", υπό την έννοια ότι περιμένει να έχει ανάπτυξη, χωρίς να αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο που την οδήγησε στην ύφεση.

"Είμαστε μια χώρα κτηνοτροφική, που εισάγει το 85% του κρέατος και του γάλακτος, μια χώρα με τόσο εκτεταμένη ακτογραμμή, που εισάγει ψάρια, η χώρα που εφηύρε το κρασί και εισάγει κρασιά" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μυλόπουλος και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας δεν πρόκειται να επιτευχθεί με όσα επέβαλλαν τα μνημόνια.

Κατά τον κ.Μυλόπουλο, "καμία μεταρρύθμιση (από αυτές που επέβαλαν τα μνημόνια) δεν στοχεύει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας γιατί [...] δεν τους ενδιαφέρει η αξιοποίηση του ελληνικού πλούτου, αλλά η εκμετάλλευσή του, προς όφελος συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων". ''Οπως είπε, η Ελλάδα πρέπει να προσανατολιστεί εκ νέου στην παραγωγή, με αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, που έγκεινται στον πρωτογενή τομέα, στο ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου, το περιβάλλον και το κλίμα, τον πολιτισμό και τη μακραίωνη ιστορία της.

Χ.Σπίρτζης: Δεν είμαστε υπέρ της λογικής επενδύσεων τύπου ΟΤΕ

Από την πλευρά του, κατά την ομιλία του στη βιβλιοπαρουσίαση, στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, συνεχάρη τον συγγραφέα για το είδος ισόρροπης ανάπτυξης που προάγει το βιβλίο, μέσω της αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου και του σεβασμού της φέρουσας ικανότητας των οικοσυστημάτων. Επισήμανε τις εισοδηματικές ανισότητες που έχουν επικρατήσει παγκοσμίως -"το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού ελέγχει το 48% του παγκόσμιου πλούτου"- αλλά και τις πιέσεις που ασκούν στο κοινωνικό κράτος, στο περιβάλλον, την απονομή της δικαιοσύνης και τη δημοκρατία οι επιταγές για μείωση του κόστους, προκειμένου η ευρωπαϊκή οικονομία να γίνει πραγματικά ανταγωνιστική.

"''Αλλο το να αναπτυχθούν οι επενδύσεις και να τις βοηθήσουμε κι άλλο να μην προασπίζουμε στοιχειωδώς το Σύνταγμα, τον νόμο και τον πολιτισμό. Δεν μπορεί όλα να γίνονται θυσία στο κέρδος και την επιχειρηματικότητα. Στις τηλεπικοινωνίες για παράδειγμα: ο ΟΤΕ δεν πωλήθηκε σε καιρό μνημονίων και πολλοί είναι ευχαριστημένοι για τα κέρδη του. Ο ΟΤΕ είναι σήμερα το πιο κερδοφόρο κομμάτι της Deutsche Telecom. Ομως τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα δεν ανήκουν στη χώρα, δεν έχουμε ασφάλεια δικτύων, ο δορυφόρος δεν ανήκει στη χώρα κι ο ΟΤΕ δεν αγοράζει ούτε χαρτί υγείας από την Ελλάδα, ενώ έχει μεταφέρει και το λογιστήριό του εκτός ΕΕ για να μειώσει το κόστος. Δεν είμαστε υπέρ αυτής της λογικής επενδύσεων, ιδιωτικοποιήσεων κι ανταγωνιστικότητας" πρόσθεσε ο κ.Σπίρτζης.

Πώς θα βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο; "Με μεταρρυθμίσεις, τομές και αλλαγές, που υπηρετούν την κοινωνία και τους πολίτες. Χρειάζεται εθνικό στρατηγικό σχέδιο σε όλους τους τομείς" πρόσθεσε ο κ.Σπίρτζης. Το "παρών" στην εκδήλωση έδωσαν με τοποθετήσεις τους για το βιβλίο και την ανάπτυξη ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας και ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ