Γ.Κατρούγκαλος: Θετική εξέλιξη η συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ

Γ.Κατρούγκαλος: Θετική εξέλιξη η συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ

Θετική, κατ' αρχήν, εξέλιξη χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Ιταλία, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σε πάνελ για την εξωτερική πολιτική, στο Forum των Δελφών.

Πρόσθεσε όμως «για να μην είναι ένα μεμονωμένο, μετέωρο βήμα και να πιάσει τόπο ο σχετικός συμβιβασμός, πρέπει να ενταχθεί σε μια συνολική στρατηγική, που αυτή τη στιγμή απουσιάζει, με πρώτο άμεσο βήμα την επέκταση των χωρικών υδάτων, της αιγιαλίτιδας ζώνης μας, στο Ιόνιο» .

Όπως επισήμανε, κάτι τέτοιο θα διευκολύνει την διαπραγμάτευση για ΑΟΖ με την Αλβανία, αλλά κυρίως θα στείλει όπου πρέπει το μήνυμα ότι έπεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας ΑΟΖ με την Αίγυπτο, «γιατί αυτή μπορεί στην πράξη να αδρανοποιήσει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο».

Ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε την κυβέρνηση να ξαναβρεί το νήμα μιας ενεργούς διπλωματίας, «να κάνει τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ευρωτουρκικές και οι κόκκινες γραμμές οι δικές μας να γίνουν κόκκινες γραμμές της Ευρώπης, εξοπλισμένες με κυρώσεις, κυρώσεις με δόντια», όπως είπε χαρακτηριστικά.