Γ. Κατρούγκαλος: Η συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί γιατί καλύπτει την ελληνική εθνική γραμμή

Γ. Κατρούγκαλος: Η συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί γιατί καλύπτει την ελληνική εθνική γραμμή

Την πεποίθησή του ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί με μεγάλη πλειοψηφία από την ελληνική βουλή εξέφρασε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων της πΓΔΜ, MIA, o Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Κι αυτό γιατί καλύπτει την ελληνική εθνική γραμμή, που χαράχτηκε το 2007, ακόμη και το 1995», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για μια συμφωνία που εγκαινιάζει μια νέα εποχή στα Βαλκάνια και στέλνει το μήνυμα ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών πρέπει να λύνονται με τον διάλογο κι όχι την εθνικιστική αντιπαράθεση.

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν την αντίθεση μεγάλου τμήματος του ελληνικού πληθυσμού στη συμφωνία δήλωσε: «Οι εθνικιστικές δυνάμεις και στις δύο χώρες δεν ήθελαν τη λύση γιατί τρέφονται από τη διαμάχη. Φυσικά, αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί κοινοί πολίτες, πολλοί πατριώτες αντιτίθενται στη συμφωνία, ορισμένοι ελλείψει πληροφόρησης, άλλοι για συναισθηματικούς λόγους. Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει με τη συμφωνία ανεξάρτητα από το πολιτικό τίμημα γιατί πιστεύουμε ότι θα είναι επωφελής για τον ελληνικό λαό, αλλά και για το λαό της γειτονικής χώρας. Είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε το λαό μας όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να περιορίσουμε τις αντιδράσεις μέχρι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την άποψη στελεχών της ΝΔ ότι επιδιωχθεί επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε: «Υπάρχουν δύο δρόμοι μετά την υπογραφή της συμφωνίας: επικύρωση ή απόρριψη. Η εποχή των διαπραγματεύσεων έχει τελειώσει. Ωστόσο, ακόμη κι ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι αν η συμφωνία επικυρωθεί από τη Βουλή, τότε η Νέα Δημοκρατία δεν θα την αμφισβητήσει αν έλθει στην εξουσία».

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην οικονομική διάσταση της συμφωνίας λέγοντας ότι τα αρμόδια υπουργεία σε Ελλάδα και πΓΔΜ επεξεργάζονται προτάσεις για υλοποίηση έργων υποδομής στη μεθόριο. Ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει αισιόδοξος ότι σύντομα θα γίνονται απευθείας πτήσεις από την Αθήνα προς τα Σκόπια και θα υπάρχουν γρήγορα νέα για μεθοριακό πέρασμα μεταξύ των δύο χωρών στις Πρέσπες.