ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Γ. Γεραπετρίτης: Λίγο πριν τη Μεγάλη εβδομάδα οι αποφάσεις για το Πάσχα

Γ. Γεραπετρίτης: Λίγο πριν τη Μεγάλη εβδομάδα οι αποφάσεις για το Πάσχα

Λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα θα παρθούν οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ φαίνεται ότι «παγώνει» μέχρι τότε το άνοιγμα των υπόλοιπων δραστηριοτήτων. Σε αυτή τη φάση θα ανοίξουν μόνο τα Λύκεια, ενώ Δημοτικά, Γυμνάσια και εστίαση θα πάνε για μετά τις γιορτές.

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ο κ. Γεραπετρίτης είπε χαρακτηριστικά: «Σε αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν διαφαίνεται κάτι το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει πριν το Πάσχα. Είναι προφανές ότι έχουμε ακόμη αρκετό χρόνο μέχρι τότε, έχουμε τρεις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα για να δούμε τι άλλο μπορεί να υπάρξει. Γυμνάσια και Δημοτικά μετατίθενται για μετά το Πάσχα, η εστίαση για μετά». Και πρόσθεσε: «θα δούμε επί τη βάσει των επίκαιρων επιδημιολογικών δεδομένων και με βάση την εισήγηση της επιτροπής το κατά πόσο θα επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του Πάσχα».

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε επίσης στα νέα όπλα στη μάχη κατά της πανδημίας, τον εμβολιασμό και τα self tests. Για τα τελευταία, επισήμανε το διπλό κέρδος από τη διενέργειά τους στους μαθητές, τονίζοντας ότι έτσι και ελέγχουμε την πανδημία και τα παιδιά επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Με το «πολλαπλό αυτοδιαγνωστικό τεστ που θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα από τα παιδιά, και ελέγχουμε την πανδημία και για μένα είναι πολύ κρίσιμο αυτό - διοχετεύουμε τα παιδιά σε νόμιμα και ελεγχόμενα περιβάλλοντα».

«Τα αυτοδιαγνωστικά οικιακά τεστ είναι μια μεγάλη επανάσταση», υπογράμμισε. «Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υποτίμησαν την αξία τους, η Ελλάδα ευτυχώς ήταν από τις πολύ πρώτες χώρες που τα προμηθεύτηκαν. Σήμερα γίνεται ένας εμπορικός πόλεμος για την προμήθειά τους, το αντίστοιχο των μασκών στην πρώτη φάση της πανδημίας. Η Ελλάδα αντίθετα με τα στερεότυπα διενήργησε ένα νομιμότατο διαγωνισμό και μέσα σε πέντε ημέρες είχαμε διενέργεια διαγωνισμού, αναδόχους σε έναν πολύ ανοιχτό διαγωνισμό, την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη νομιμότητα, τη συμβασιοποίηση και σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας τα self tests».

Στην ερώτηση πώς αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο να κρύψει κάποιος ότι είναι θετικός, είπε ότι «πάντοτε όλα αυτά στηρίζονται σε ένα βαθμό εμπιστοσύνης μεταξύ της Πολιτείας και των πολιτών». Και, επιπροσθέτως, ο πολίτης δεν θα έχει «κανένα απολύτως όφελος να κάνει αυτήν τη ψευδή δήλωση». Εδώ, διακινδυνεύει κανείς την υγεία του δικού του περιβάλλοντος, επισήμανε.

Για την πορεία των εμβολιασμών, τόνισε ότι ήδη 2 εκατ. δόσεις έχουν δοθεί.« Άρα αυτή τη στιγμή έχουμε φθάσει σε ένα πολύ ικανό επίπεδο. Υπολογίζουμε ότι στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου θα έχουμε 3,5 εκατ. δόσεις που θα έχουν δοθεί, άρα ήδη έχουμε μια πολύ μεγάλη δυναμική.»

Ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε ακόμη την κατά πλειοψηφία απόφαση της επιτροπής υπογραμμίζοντας ότι «σε ένα συλλογικό όργανο το να υπάρχει πλειοψηφία και μειοψηφία είναι ο κανόνας». Άλλωστε, πρόσθεσε, η κυβέρνηση ενθάρρυνε τα μέλη της επιτροπής να έχουν ανεξαρτησία και ευθυκρισία. Η λογική δημοσιοποίησης του αριθμού των μειοψηφούντων ήταν περισσότερο για λόγους διαφάνειας, ενώ εξέφρασε την απορία του με τα σχόλια για το θέμα αυτό.

«Σε ένα συλλογικό όργανο το να υπάρχει πλειοψηφία και μειοψηφία είναι ο κανόνας, δεν υπάρχει μία επιστημονική αλήθεια. Είναι προφανές ότι σε ένα τόσο σύνθετο ζήτημα θα υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, η λειτουργία των συλλογικών οργάνων είναι λειτουργία της πλειοψηφίας», επισήμανε. «Εμείς είμαστε οι πρώτοι, ως κυβέρνηση, που έχουμε ενθαρρύνει την ανεξαρτησία των μελών, να έχουν την ευθυκρισία να εκφράζουν την επιστημονική τους γνώμη. Και στη συνέχεια, η εισήγηση προφανώς θα είναι κατά πλειοψηφία», υπογράμμισε.

Εξάλλου, «επειδή είχαν ακουσθεί στο παρελθόν διάφορες πομφόλυγες ότι η κυβέρνηση ποδηγετεί την επιτροπή, είναι προφανές αυτή τη στιγμή εκείνο το οποίο συμβαίνει, ότι έχουμε μέλη, τα οποία είναι υψηλότατης ακεραιότητας, εκφράζουν την επιστημονική τους γνώμη και πολύ καλά πράττουν. Διαφορετικά θα είχαμε ένα πρόσωπο να μας συμβουλεύει και όχι συλλογικά ένας μεγαλύτερος αριθμός επιστημόνων».

Στο ερώτημα δε, αν πάντοτε η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την άποψη της πλειοψηφίας, απάντησε ότι στη συντριπτική πλειονότητα ναι, ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις στις οποίες η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει διαφορετικό μέτρο, και πάντως σε ελάσσονα ζητήματα και όχι μείζονα. «Πάγια θέση μας είναι να ακούμε την πλειοψηφία, να βλέπουμε τα επίκαιρα δεδομένα, να στηρίζουμε τη δημόσια υγεία πάνω από όλα».

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε αναφορικά με την πανδημία ότι «κινούμαστε λιγάκι στο άγνωστο» λόγω των μεταλλάξεων του ιού, όπως και της μετατόπισης του προβλήματος σε νεότερες ηλικίες. Και σημείωσε: «Ορισμένοι θεωρούν ότι θα πρέπει να είμαστε αρκετά προστατευτικοί με τις νεότερες ηλικίες. Όμως, η αντίθετη άποψη που πρυτάνευσε και ορθώς κατά την άποψή μου, το πρώτο και βασικό είναι ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διατηρήσει τα σχολεία ανοιχτά. Ακόμη και με πολύ χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα τα σχολεία έμειναν ανοιχτά, δεν υπάρχει καμία ιδιαιτερότητα στην Ελλάδα».

«Έχουμε τη χειρότερη επίδοση σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά σχολεία και η αλήθεια είναι ±δεν χρειάζεται να έχουμε καμία ιδιαίτερη τεκμηρίωση σε αυτό– ότι αυτό συμβάλλει στην όσο το δυνατόν (μεγαλύτερη) επιβάρυνση της ψυχικής υγείας των παιδιών. Και, μπορεί η τηλεκπαίδευση να έχει λειτουργήσει καλά, αλλά έχει φθάσει στο σχετικό της όριο, τα παιδιά θα πρέπει να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον», τόνισε, προσθέτοντας ότι το ζήτημα δεν είναι μόνον γνωσιολογικό αλλά και ψυχικής υγείας.

Ο κ. Γεραπετρίτης μετέφερε και τη διαισθητική, όπως είπε, παρατήρηση ότι «από τότε που δώσαμε κάποιες ανάσες στον πληθυσμό είτε αυτό επρόκειτο για τις διαδημοτικές μετακινήσεις το Σαββατοκύριακο είτε για το μικρό λιανεμπόριο που άνοιξε ελεγχόμενα, νομίζω ότι ο κόσμος είναι πιο ήρεμος (…) μετατοπίζουμε λιγάκι τα μέτρα σε ένα μεγαλύτερο πεδίο ελευθερίας έτσι ώστε εκεί που πρέπει, να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί. Και πού πρέπει;

Στους οικιακούς συγχρωτισμούς, στους υπαίθριους συγχρωτισμούς έξω από καφέ και μπαρ, όπου ήταν εντελώς ανέλεγκτα τα πράγματα, και βεβαίως θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων πρόληψης». Άλλωστε, «το "έξω" δεν είναι καθόλου κακό. Το αντίθετο τώρα που έχει βελτιωθεί ο καιρός, θέλουμε να διοχετεύσουμε όσο το δυνατόν πιο απλωμένα τον κόσμο χωρίς μεγάλους συγχρωτισμούς για να μην βρίσκονται στα σπίτια και τα μπαρ».