Γ. Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Το νέο σχέδιο θα αποσυμφορήσει τα νησιά

Γ. Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Το νέο σχέδιο θα αποσυμφορήσει τα νησιά

Η κυβέρνηση ακούει τις τοπικές κοινωνίες, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, λίγη ώρα πριν τη συνάντησή του με τον υπουγό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν. Μηταράκη και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών του Βορείου Αιγαίου -και υπό το πρίσμα αυτό παρέσχε τη διαβεβαίωση για σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, για απτά αποτελέσματα και μάλιστα «πάρα πολύ σύντομα».

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ακούει τις τοπικές κοινωνίες, σημείωσε με έμφαση εισαγωγικώς ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αναγνωρίζοντας το προφανές όπως είπε, ότι δηλαδή το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο ακουμπά τις πιο ευαίσθητες χορδές και των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας.

Για το λόγο αυτό -εξήγησε- η επικοινωνία της κεντρικής κυβέρνησης με τους Δήμους και την Περιφέρεια θα πρέπει να είναι διαρκής. Δεν αρκεί να λέγεται ότι γίνεται κατανοητή η ένταση και ο πόνος που εισπράττουν οι τοπικές κοινωνίες, αλλά θα πρέπει πρωτίστως να απαντάμε με έργα, δήλωσε χαρακτηριστικά.

«θα υπάρξουν πάρα πολύ σύντομα απτά δείγματα της νέας πολιτικής, έτσι ώστε καθησυχαστεί η τοπική κοινωνία», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι αυτό που αισθάνεται περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στο ότι το νέο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση, είναι λειτουργικό, αποτελεσματικό και θα δημιουργήσει συνθήκες αποσυμφόρησης των νησιών.

Όπως σημείωσε, αντιλαμβάνεται την ανησυχία αλλά διαβεβαίωσε ότι πλέον υπάρχει -και το λέει μετά λόγου γνώσεως, όπως παρατήρησε- για πρώτη φορά μια κεντρική στρατηγική στο ζήτημα του μεταναστευτικού/ προσφυγικού προβλήματος.

Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες της κεντρικής στρατηγική της κυβέρνησης που είναι:

- Επιτήρηση και αποτροπή στα θαλάσσια σύνορα μας. Διευκρίνισε ωστόσο πως ο περιορισμός των ροών δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με εμάς.

- Διαδικασίες ασύλου. Ψηφίστηκε από 1η Ιανουαρίου η νέα διαδικασία για το άσυλο και συντέμνει τους χρόνους. Η εξέταση των αιτήσεων θα γίνεται σε 60-90 ημέρες. Προβλέπεται επιστροφή μεταναστών που δεν δικαιούνται προστασίας.

- Δημιουργία σύγχρονων και ελεγχόμενων δομών.

Σε ότι αφορά την μετακίνηση των μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά είπε  ότι αυτή θα είναι της τάξεως των 20.000 ατόμων η αποσυμφόρηση των νησιών στο αμέσως προσεχές διάστημα και  παράλληλα θα γίνεται εκκαθάριση των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών.

Τόνισε μάλιστα  ότι η επιλογή των τόπων στην ενδοχώρα με τις ελεγχόμενες δομές είναι στη  βάση πολύ συγκεκριμένων κριτηρίων. Η διαχείριση αυτή θα έχει χαρακτήρα προσωρινότητας, είμαστε σε μεταβατική φάση υπογράμμισε ο υπουργός.