Γ. Γεραπετρίτης: Αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα

Γ. Γεραπετρίτης: Αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα

«Η αίσθησή μου είναι ότι μπαίνουμε σε ένα διαφορετικό κανάλι διπλωματικής επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, που εγγυάται έναν πολύ αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στην περιοχή», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας την επίσκεψη Πομπέο, τονίζοντας ταυτόχρονα για τα ελληνοτουρκικά: «Για πρώτη φορά η Ελλάδα έρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία, μετά από 60 γύρους, ενόσω είναι τουλάχιστον σε εφάμιλλη, αν όχι σε καλύτερη, διπλωματική θέση».

Όπως σημείωσε ο υπουργός, «το μεγαλύτερο πρόβλημα του τελευταίου διμήνου ήταν η παρατεταμένη ένταση που οδηγούσε σε κλιμάκωση και σε μια πολύ μεγαλύτερη δυσκολία να βρούμε λύση, διότι υπερφορτωνόταν το σύστημα και με νεότερες απειλές. Σε επίπεδο στρατιωτικό να δούμε πώς δεν θα υπάρχουν οι οποιεσδήποτε οχλήσεις για να μην κινδυνεύσουμε ένα επεισόδιο στη θάλασσα. Και, να πιάσουμε το νήμα της διπλωματίας από το 2016 για να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν για να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ευτυχή κατάληξη».

Ταυτοχρόνως, «πέρα από τις διπλωματικές συμμαχίες έχουμε ως κεκτημένο ένα ευρύ μενού από πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν επανέλθει στην επιθετική ρητορεία ή πράξεις», διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας για να συνεχίσει: «Το κεκτημένο αυτό οριοθετείται από την πρόταση της Επιτροπής για πολύ συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι και εν δυνάμει αποτελούν μια σοβαρή απειλή κατά της Τουρκίας. Δεν θα χρειαστεί να πάμε σε άλλου τύπου σχέδια, εφόσον έχουμε αυτό, εύχομαι και ελπίζω να μην υπάρξει η επιστροφή στην πρότερα κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση τώρα είμαστε πολύ καλύτερα εφοδιασμένοι».

Στο ερώτημα αν η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα κληθεί να επικυρώσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ο Γ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε πως «η λίστα των κυρώσεων υπάρχει, δεν απαιτείται η έγκριση ολόκληρης της λίστας, από το μενού, όταν έρθει η ώρα των κυρώσεων, θα επιλεγεί η πλέον κατάλληλη κι αναλογική λύση. Αυτό που είναι απολύτως κρίσιμο, είναι μέσα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσουμε μια διέξοδο στη διπλωματία. Οι κυρώσεις είναι εκεί, δεν "πεθαίνουν" θα βρίσκονται ως επαπειλή για την περίπτωση επανάκαψης», σημείωσε με έμφαση.

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα έρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία, μετά από 60 γύρους, ενόσω είναι τουλάχιστον σε εφάμιλλη, αν όχι σε καλύτερη, διπλωματική θέση», δήλωσε επίσης με έμφαση και πρόσθεσε:

«Έχοντας αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι και επιχειρησιακά ισχυρή, όταν χρειάστηκε, αυτού του τύπου η αναβάθμιση της θέσης της είναι πάρα πολύ σημαντική όταν προσέρχεσαι σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων (…) Για μας το πιο σημαντικό δεν είναι να φαινόμαστε δυνατοί αλλά να είμαστε δυνατοί και να έχουμε αυτοπεποίθηση. Οι Ένοπλες Δυνάμεις επέδειξαν απαράμιλλο σθένος, υπολείπονται σε υποδομές κι εξοπλισμό, παρά ταύτα επέδειξαν ένα πολύ υψηλό φρόνημα όταν χρειάστηκε».

Αναφερόμενος στην αμερικανική διπλωματία τόνισε «για πρώτη φορά η αμερικανική διπλωματία με εξαιρετικά ρητό τρόπο αφίσταται από τη λογική των ίσων αποστάσεων. Είναι σχετικά πρωτόγνωρο για το State Department διότι έχουν πάντα στο βάθος του μυαλού τους, όχι μόνο τη γεωστρατηγική, αλλά και την εμπορική συνεργασία με την Τουρκία», σημείωσε εισαγωγικά για την εν εξελίξει επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, για να εξειδικεύσει στη συνέχεια:

«Προβαίνοντας σε μια τέτοια ρητορική και επιχειρησιακή, μετά την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και Κρήτη, αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας, εγώ κρατώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σαφής τοποθέτηση υπέρ της Ελλάδος ως πυλώνα σταθερότητας αλλά και ως διπλωματική επένδυση των ΗΠΑ στην περιοχή. Βλέπετε και τη σημειολογία των πραγμάτων, ο κ. Πομπέο επισκέφθηκε την Κύπρο και την Ελλάδα, δεν πήγε στην Τουρκία», επεσήμανε ακόμη ο Γ. Γεραπετρίτης, σημειώνοντας και την επιλογή του Αμερικανού ΥΠΕΞ να διαμείνει στην οικία του πρωθυπουργού. «Η αίσθησή μου είναι ότι μπαίνουμε σε ένα διαφορετικό κανάλι διπλωματικής επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, που εγγυάται έναν πολύ αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στην περιοχή», ήταν το καταληκτικό του σχόλιο στο θέμα.